Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Wood & Co прогнозира акциите на "Алтерко" да поскъпнат до 17 лв. за година

Банката повишава своята прогноза за оперативната печалба на дружеството за 2021 и 2022 г. до съответно 15,1 млн. лв. и 21,8 млн. лв.

Wood & Co прогнозира акциите на "Алтерко" да поскъпнат до 17 лв. за година

Снимка: "Алтерко" АД

Инвестиционната банка Wood & Co. увеличи потенциала за растеж на акциите на „Алтерко“, като очаква цената им да достигне 17 лв. за брой в следващите 12 месеца, показва доклад, изготвен по проект на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който обхваща публични дружества в няколко източноевропейски страни.

В първия си доклад в началото на годината банката оцени акциите на „Алтерко“ на 10,83 лв., като даде 25% потенциал за увеличение в цената през следващата година. През последните три месеца книжата на технологичната компания поскъпват с над 55%, като към 17 май се търгуват за 14 лв. за брой. В новата си прогноза инвестиционната банка дава на дружеството 20% потенциал за повишаване на цената.

В доклада се посочва, че за периода от предишната прогноза до настоящата акциите са поскъпнали с 61% след по-силни от очакваното финансови резултати през четвъртото тримесечие на 2020 г. - печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация (EBITDA) в размер на 8,6 млн. лв. в сравнение с прогнозата на Wood & Co за 3,5 млн. лв. Банката посочва и силните продажби на устройства с висок марж, нараснали с 90% на годишна база през първото тримесечие според предварителните данни.

Още по темата

На фона на тези позитиви резултати банката повишава своята прогноза за EBITDA за 2021 и 2022 г. с 33-37% до съответно 15,1 млн. лв. за тази година и 21,8 млн. лв. за догодина. Банката изтъква още силния профил на растеж на компанията, като прогнозира дивидентна доходност между 1,6% и 5% за периода до 2023 г.

„През април „Алтерко“ обяви, че предварителните продажби на стоки за първото тримесечие са нараснали с 90% на годишна база, което според нас предвещава перспективите за рентабилност. Това ни насърчи да увеличим съществено прогнозите си. Базирайки се на силни резултати, отчетени до момента и уверението на ръководството, че пандемията не би трябвало да има съществено влиения върху бизнеса на компанията през 2021 г., ние повишаваме прогнозите си за EBITDA“, се посочва в доклада.

Според актуализираните очаквания на банката EBITDA ще се разшири с около 28% на годишна база през следващите три години. Банката не изключва и понижение на маржа на EBITDA от 27% през 2020 г. на 24% през 2023 г., което отразява по-голямата конкуренция, на която компанията може да бъде изложена, докато поддържа такъв динамичен растеж.

Сред рисковете, които изброява банката в доклада си, са конкуренция, производство, пандемия, продажба на азиатските дъщерни дружества, недостиг на ключови служители, сертифицирането на стоки, технологични промени и сигурност на данните.

„Алтерко“ влезе в обхвата на Програмата за покритие с анализи на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), от която е част от настоящия доклад.

Програмата, по която партньор е Българска фондова борса, има за цел да увеличи публичния достъп до инвестиционни анализи на акции на 19 компании в България, Хърватия, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

От началото на годината акциите на "Алтерко" поскъпват със 101,44% при пазарна капитализажия от 252 млн. лв. 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
shokova terapia до: Грую Груев
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Груев, силно си скаран с анализа. Да вземем като пример подзаглавието - "Банката повишава своята прогноза за оперативната печалба на дружеството за 2021 и 2022 г. до съответно 15,1 млн. лв. и 21,8 млн. лв." Най-готиното е, че "банката" още след 3то тримесечеие ще се усети, че прогнозата им за 2022 ще се изпълни още през 2021 :) И какво следва - нова прогноза за цената, вече над 20 кинта. Но трябва да се смята Груев, трябва да се смятааа..... :)
0
 
5
 
2
Gerasim_Burgaski до: Грую Груев
преди 4 месеца
КАРИКАТУРО и тука ли спамишпуууууууууууууууууу
5
 
6
 
1
преди 4 месеца
Дърво и Ко са известни с "честните си и безпристрастни", и най-вече "супер точни" прогнози. Като например за другите 3 компании, които вече "успешно" прогнозираха - Сирма с прогноза бай и цел 90 стинки май беше, Софарма със сел и цел 3 лева и пилетата с бай и цел 1,76 (по спомени). Много "точни" прогози, няма спор - вярвам, че ще "познаят" и с тази си прогноза

Още от Новини и анализи
БФБ започва седмицата предимно с повишения на индексите