Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Загубата на "Топливо" АД нараства с 26% до 3,3 млн. лв. за деветмесечието

Загубата щеше да е по-голяма, ако не бе печалба от 612 хил. лв. от продажбата на редица имоти

Загубата на "Топливо" АД нараства с 26% до 3,3 млн. лв. за деветмесечието

Снимка: "Топливо" АД

Загубата на "Топливо" АД нараства с 26% на годишна база до 3,3 млн. лв. за деветмесечието на 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ АД.

Загубата щеше да е по-голяма, ако не бе печалба от 612 хил. лв. от продажбата на редица имоти. Продадени са следните имоти - имот в Долни Богров; база в Алтимир; магазин в гр.Плевен; магазин в Оряхово; база в Летница; база в гр. София, квартал Връбница; търговски обект в гр. Шумен; газостанция в гр. Разград.

Рязко се увеличава броят на заетите в "Топливо" АД от 576 души през 2016 г. до 591 през 2017 г. и 635 души средномесечно през деветмесечието на 2018 г. Разходите за възнаграждения нарастват с 23,6% на годишна база до 6,3 млн. лв. за януари-септември 2018 г. Увеличението е с 1,2 млн. лв. С други 280 хил. лв. се повишават разходите за осигуровки.

"Топливо" АД отчита загуба преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) в размер на 959 хил. лв. за деветмесечието на тази година спрямо печалба преди лихви, данъци и амортизации от 1,14 млн. лв. за същия период на миналата година.

Приходите на "Топливо" АД обаче се увеличават с 8,3% или 9,6 млн. лв. Но балансовата стойност на продадените продукти се повишава с 8,16 млн. лв., т.е със 7,9%.

Основните приходи са от продажбата на строителни и отоплителни стоки за 73,14 млн. лв., както и от продажба на газ и течни горива за 49,9 млн. лв.

До края на месец ноември трябва да бъде публикуван и консолидираният отчет за деветмесечието на 2018 г., като в него влиза "Синергон Петролеум" ООД (дял на "Топливо" АД от 75%), което оперира бензиностанциите с марка SNG. Консолидираната загуба за полугодието беше 4 млн. лв., а неконсолидираната 3 млн. лв., тоест дъщерните дружества добавиха 1 млн. лв. загуба. Негативно е, че "Синергон петролеум" ООД дължи значителни средства на "Топливо" АД в размер на 19,1 млн. лв. към 30 септември 2018 г.

Основен акционер в "Топливо" АД е "Синергон холдинг" АД с дял от 73,42%, като самото "Топливо" АД е изкупило 0,15% от собствените акции или 8 308 броя.

Акциите на "Топливо" АД поевтиняват с 15,7% за последните 12 месеца до 3,5 лв. за акция и 19 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.  Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Заради сделката с ЧЕЗ КФН проверява "Еврохолд България"