IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е прозрачността на българския капиталов пазар?

Отпадането на изискването за публикуване на тримесечни отчети е стъпка назад, но може да отсее най-добрите компании

15:47 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отпадането на възможността за публикуване на тримесечни отчети ще навреди на прозрачността на българския капиталов пазар, но пък може да отсее най-добрите компании. Това коментираха главният изпълнителен директор на УД Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков и портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or?” на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 28 февруари.

В началото на миналата седмица в деловодството на Народното събрание бе внесен проект за изменение и допълнение на Закона за публично предлагане на ценни книжа, в което се премахва възможността публичните дружества да публикуват тримесечни отчети, а само шестмесечни и годишни.

Това се случва въпреки призивите на инвестиционната общност и промяната в закона, която беше публикувана за обсъждане на сайта на Министерството на финансите през декември 2015 г. Очевидно обаче възможността дружествата да не съставят отчети на всеки три месеца остава. Вместо това в края на март и септември предприятията явно ще могат да представят само „информация за финансовото си състояние“, както пише в мотивите към предложенията за промени.

„Отпадането на изискването за публикуване на тримесечни отчети е стъпка назад по отношение на развитието на капиталовия пазар“, заяви Вълков. „Това няма да доведе до намаляване на административната и финансова тежест за компаниите емитенти. Напротив.“

Въпреки това той е на мнение, че всяка една компания ще продължава да публикува тримесечни, но и месечни отчети.

„Това не е стъпка за намаляване на административната тежест. Това е стъпка, която ще доведе до намаляване на прозрачността за българския капиталов пазар, което най-много да отблъсне и малкото останали инвеститори“, категоричен е Вълков.

Към неговото мнение се присъединява и Гено Тонев от Юг Маркет Фонд Мениджмънт, който припомни за острите критики на браншовите организации.

„Положително е, че след тези промени, все пак вярвам, че редица компании ще продължават да следват най-добрите практики за корпоративно управление, и няма да се съобразяват само със законово определения минимум от дейности, а ще продължават да публикуват тримесечни, а дори и месечни данни за финансовото им състояние. А ние така още по-лесно ще разделим добрите от не толкова добрите компании“, коментира още Петко Вълков от Конкорд Асет Мениджмънт.

Тъй като чрез промените в ЗППЦК се транспонира изцяло европейска директива, България явно не се е съобразила с въпроса, касаещ тримесечните отчети, и е закъсняла с искането си да запази това право за публичните компании, каза Тонев и определи това като „чиновнически пропуск“.

Той смята, че и компаниите, и Комисията за финансов надзор „няма да стоят на тъмно“ по отношение на финансовите резултати. Портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт изрази увереност, че КФН ще издаде наредба, която да определи какъв вид информация да разкриват компаниите през първото и третото тримесечие.

Тонев смята, че в крайна сметка интересът на българските, а и на чуждите инвеститори, за достъп до информация ще бъде задоволен.

Към развитието на регионалните борси и привличането на чужди инвеститори е насочен и проектът SEE Link, който обединява фондовите борси на България, Македония, Хърватия, а вече и Сърбия, и Словения. В предаването „Invest/Or?” Гено Тонев коментира и по какъв начин ще се търгуват ценни книжа на компании от тези страни чрез местните инвестиционни посредници.

Коментара на Петко Вълков oт предаването "Invest/Or" относно тримесечните отчети за българските публични компании чуйте във видеото

Гено Тонев коментира проекта SEE Link и темата за отчетите във видеото от предаването "Invest/Or"

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още