Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Завръщат се старите борсови кодове като BREF, CHIM и FIB

За Софарма се предлага SFRM вместо стария SFARM и сегашния 3JR, а за Монбат - MNBT вместо сегашното 5MB и старото MONBAT

Завръщат се старите борсови кодове като BREF, CHIM и FIB

„Българска фондова борса“ АД ще промени борсовите кодове на търгуваните емисии, като новите кодове ще са интуитивни и свързани с името на емитента и емисията, съобщи по-рано Investor.bg.

Промяната е планирано да влезе в сила в началото на февруари 2021 г. в информационните системи на БФБ, като конкретната дата ще бъде оповестена допълнително. Компаниите имат срок до 18 януари да си изберат борсов код от списък с предложения.

В момента има до 4 предложения за нов борсов код. Допреди въвеждането на системата XETRA през 2008 г. кодовете бяха други - интуитивни и логични и още се помнят наизуст от борсовите участници.

Например „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ сега е с код 5BU, след като преди беше с код BREF. За него има само едно предложение и то е BREF. Връщане на стария код CHIM се предлага за „Химимпорт“ АД (сега е 6C4), както и за „Първа инвестиционна банка“ АД се предлага FIB вместо сегашния 5F4. Отново BACB е предложението за код на „БАКБ“ АД.

За Софарма се предлага SFRM вместо стария SFARM и сегашния 3JR, а за Монбат - MNBT вместо сегашното 5MB и старото MONBAT.

Предлага се връщането и на много други стари кодове като ALB за „Албена“, AGR за „Агрия груп холдинг“, IBG за „Инвестор.БГ“ АД, MCH за „М+С Хидравлик“ АД.

За горещите акции „Алтерко“ АД и „Доверие обединен холдинг“ АД се предлагат нови кодове като ALTR, ALTC и ATR за първото и DUHL, DOVU и DUH за второто. За сравнение, сега кодовете им са A4L и 5DOV. „Алтерко“ е от новите компании на борсата и няма стар код.

За нови борсови компании (след 2008 г.) като „Сирма груп холдинг“, „Спиди“, „Браво Пропърти“ и „Елана Агрокредит“ са предложени следните кодове: SRMG, SIRM SGH и SIGH за „Сирма“, SPDY, SPY, SPD и SPEE за „Спиди“ (SPY е кодът на най-големия борсово търгуван фонд върху индекса S&P 500 - бел. ред.), за "Браво Пропърти" се предлага само BPF, а за „Елана Агрокредит“ идеите са ELN, EAC и ELA.

Нови са и ETF-ите на "Експат Капитал". За фонда върху индекса SOFIX се предлагат BGX и XSOF, за ETF-а върху унгарския BUX идеята е XBUX, за румънския - XBET, за полския - XW20 и т.н. много по-логични кодове.

Всички предложени борсови кодове може да изтеглите от този линк във формат XLS.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
xkm
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Приветствам инициативата . Ако не друго - поне хубави спомени навява .
0
 
6
 
3
преди 10 месеца
Евала на БФБ, кой казва, че за 12г. никаква работа няма да свършат !?!
1
 
2
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Сега като рипне СОФИКС , няма да има къде да си харчим печалбите в таз пандемия.....
0
 
6
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
По - големи *** от тия в борсата са само тапанарите в депозитара .

Още от Новини и анализи
"Дронамикс" представи безпилотен самолет за превоз на товари до 350 кг