Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Златни пясъци" продължава да изразходва бързо парите в брой

Дружеството придобива право на строеж в кв. Кръстова вада, след като наскоро купи застояли от предишната имотна криза имоти в Златни пясъци

"Златни пясъци" продължава да изразходва бързо парите в брой

Снимка: "Златни пясъци" АД

Листнатата на българската борса туристическа компания "Златни пясъци" АД ще купи право на строеж в София, район Лозенец, местност Кръстова вада за 1,03 млн. лв., в която сума се включва и възложеното строителство. Това става ясно от решение на Управителния съвет на дружеството.

Продавач е "Интрейдингс" АД, с което "Златни пясъци" АД има сделки за обща стойност 1,14 млн. лв. за последните 3 години с конкретната компания. Сумата е под прага за искане на разрешение от Общото събрание на акционерите, изчислен на 2,19 млн. лв., с което се цели да се избегне извършване на сериозни сделки със свързани лица.

Придобиваните имоти са с търговско предназначение, част от апартаментен хотел от строеж „Жилищен комплекс Парадайс Плейс“.

"Златни пясъци" АД ще придобие по-специално правото на строеж за ресторант с прилежаща кухня със застроена площ от 250 кв. м. и спортна зала – фитнес център със застроена площ от 80 кв. м. Също така мениджърите на дружеството възлагат на "Интрейдингс" АД да построи въпросните ресторант и фитнес-център.

Общата стойност на правото на строеж и възложеното строителство е 1,03 млн. лв., от които правото на строеж струва 515 хл. лв. 

Плащането ще бъде осъществено на части. Според предварителния договор за учредяване на право на строеж ще се платят първо 500 хил. лв., а останалите 15 хил. лв. - след учредяването на правото на строеж.

По договора за строеж първоначалното плащане ще е 20%, втората вноска ще е 10% при съставяне на акт 14, а трета вноска - при акт 15. Четвърта ще е при акт 16. Не е уточенено кога ще бъдат платени останалите 50%.

Това е трета поредна сделка на "Златни пясъци" АД от началото на годината досега, с което на практика дружеството се разделя с кешовите си наличности.

През май 2018 г. Investor.bg писа, че дружеството ще купи от единия си голям акционер имоти, които след глобалната криза от 2008 г. са останали непродадени от акционера "Златни" АД. Цената на тази сделка беше между 9,76 и 13,73 млн. лв.

"Златни пясъци" АД разполага с парични средства в размер на 8,39 млн. лв. към 31 март 2018 г. и текущи вземания от 27,3 млн. лв. (включ. вземания от свързани лица за 18,5 млн. лв.). Компанията притежава и нетекущи вземания от свързани лица за 5,86 млн. лв.

Припомняме, че през януари 2018 г. акционерите на "Златни пясъци" АД гласуваха да се купят имоти от "С Травел" АД (друг голям акционер в "Златни пясъци" АД) за 2,4 млн. лв. Така общо трите сделки са на стойност до 17,13 млн. лв.

Акциите на "Златни пясъци" АД поевтиняват с 37,5% през последните 12 месеца до 2,5 лв. за акция и 16,2 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
11
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
сигурно ги е купил Мъск, хахахаха !

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха на червена територия