Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Златни пясъци" се готви за още един труден летен сезон

Хотелите ще се стремят да достигнат 50% заетост, като се очакват най-много български и румънски туристи

"Златни пясъци" се готви за още един труден летен сезон

Снимка: Pixabay

Курортният комплекс „Златни пясъци“ изпраща 2020 г. с 59% спад на обслужените туристи и 69% по-малко нощувки, като средният престой на гостите в хотелите е бил само 4 дни, показва годишният доклад за дейността на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Отчетеният драстичен спад в броя на нощувките и туристите се дължи на ограниченията за пътувания и почивки заради пандемията, като особено катастрофална за сезона е била липсата на чуждестранни туристи.

През 2020 г. „Златни пясъци“ отчита 98% годишен спад на туристите от Украйна, Беларус, Молдова, Прибалтика и Централна Европа. Румънските туристи са спасили до голяма част заетостта в хотелите, но късното отваряне през втората половина на юни и началото на юли, и преместването на началото на учебната година в Румъния от 1 септември, доведоха до спад от 77% на преминалите туристи от този пазар.

Най-голям пазарен дял през сезон 2020 г. отчитат туристите от България, следвани от румънските и германските посетители.

Приходите от услуги бележат драстичен спад от около 56% спрямо сезон 2019 г. до малко над 4,3 млн. лв. Общите приходи от дейността се свиват с 26% до 7,4 млн. лв. Разходите са в размер на 11,6 млн. лв., като намаляват с 12% на годишна база. Дружеството приключва миналата година на загуба в размер на 3,99 млн. лв., която нараства с 23% спрямо предходната година.

Златни пясъци АД
Негативните последствия от Covid кризата в туризма оказват влияние и на приходите от наеми, които бележат спад от 52%, като не са реализирани и приходи от продажба на ваканционни апартаменти.

"Предварителните прогнози за предстоящия сезон не са обнадеждаващи, особено за посрещането на чуждестранни туристи, като масови чартърни потоци от туристи няма да има и през това лято. Ще се запази интересът на туристите от съседните държави. Прогнозите са за изключително труден сезон 2021. Към момента не са оптимистични прогнозите от традиционните ни пазари като Германия, Централна Европа, Русия и Украйна. Не се очаква много по-различен сезон от миналогодишния, като вероятно хотелите ще се опитат да отворят в края на май или началото на юни, а през месеците юли и август ще се стремим да достигнем поне 50% заетост. Надяваме се предимно на български туристи, туристи от Румъния и други близки страни“, коментират в доклада си от дружеството.

Записванията за Великденските празници тази година също са слаби в сравнение с тези през 2020 г. „Очакванията на бранша са за труден и непридвидим сезон, раздвижване на пазарите при атрактивни оферти в последната минута и като цяло запазване на нивата на продажбите от предходния сезон“, посочват от „Златни пясъци“ АД.

От началото на годината акциите на дружеството поевтиняват с 16%, а през последната година цената им расте с 5% при пазарна капитализация от 8,182 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
SSS55 до: Един Българин
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да, прав си. Но въпросът е , къде е точката на равновесие? Според мен не цената е определяща, а какво получаваш за тази цена. Туризмът е специфичен бизнес. Дано да се научат и да гледат на туристите не като портфейли! Успех.
2
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Същото като при Албена - ако разчитате на българския и "съседните" пазари ще трябва да се съобразите с доходите там. те са до 3-4 пъти по-ниски от германските. По принцип е желателно да се печели от оборот, а не от висока цена, като се има в предвид че особено "Златни пясъци" не е уникално място с нищо.

Още от Новини и анализи
Предложение за дивидент на молдовската банка на "Доверие" възпламени акциите