Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Apple обяви глобално увеличение на заплатите

На няколко места в САЩ работниците се опитват да създадат профсъюзни организации

Apple обяви глобално увеличение на заплатите

Снимка: Bloomberg LP

Служителите на технологичната компания Apple ще получават повече пари. Концернът ще повиши почасовите заплати в САЩ до поне 22 долара на час. Европейските служители също ще получават по-високи заплати. Говорител на Apple казва пред DPA: „Като насърчаваме и задържаме най-добрите членове на екипа в света, ние можем да предоставяме най-добрите и най-иновативните продукти и услуги на нашите клиенти".

Според изявлението заплатите ще се увеличат с 45% - в сравнение с 2018 г. Според информация на Handelsblatt обаче стартова заплата от 20 долара на час вече е стандартна за някои американски магазини. По този начин за тях сегашното увеличение на заплатите ще бъде 10%.

Apple не предостави подробности за това как ще се увеличат заплатите в различните отдели на компанията. Неотдавна много американски технологични компании обявиха големи увеличения.

Съобщава се, че компанията почти удвоява глобалния си бюджет за увеличение на възнагражденията въз основа на постигнатите резултати и засилва годишните си програми за възнаграждения, основани на акции. Amazon и Google също вече обещаха на служителите си повече пари.

Още по темата

Една от причините, поради които Apple иска да плаща по-добре на служителите, може да е планираното им обединяване в профсъюзи. В магазин на Apple в Ню Йорк те събират подписи, за да се организират в такава синдикална организация. Работниците в магазини в Атланта, Мериленд и Кентъки последваха примера им.

В същото време много американци страдат от високата инфлация. През април потребителските цени са се повишили с 8,3% в сравнение със същия период на миналата година. Освен това в много области има недостиг на работна ръка. В момента безработицата в САЩ е около 3,6%.

А наскоро редица служители се оплакаха и от желанието на Apple да въведе задължителна работа от офиса. Първоначално компанията бе поискала от служителите си да работят в офиса три дни в седмицата, считано от май. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че това ще насърчи обмена на мнения и креативността. След неотдавнашното увеличаване на случаите с коронавирус в САЩ производителят обаче отново смекчи правилата.

В отворено писмо работниците на Apple остро критикуват изискването за работа от офисите: „Престанете да ни третирате като ученици, на които трябва да казвате кога къде да бъдат и каква домашна работа да свършат", се казва в писмото до ръководството.

А в лицето на Иън Гудфелоу Apple дори загуби ръководителя на екипа си за машинно обучение. Известният изследовател е посочил именно задължението си да работи от офиса като една от причините за напускането си, както съобщава американският портал The Verge. Малко по-късно стана ясно, че Гудфелоу е бил нает от Google.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Законодателите на ЕС приеха широкообхватни технологични закони