Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Meta и други гиганти създават орган за стандартизация на метавселената

Засега обаче в новосформираната организация не членува Apple, която може да се превърне в доминиращ играч на новия пазар

Meta и други гиганти създават орган за стандартизация на метавселената

Снимка: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Meta, Microsoft и други технологични гиганти, които се надпреварват да изграждат нововъзникващата концепция за метавселена, сформираха група, която да насърчава разработването на индустриални стандарти, които ще направят зараждащите се цифрови светове на компаниите съвместими помежду си.

Сред участниците във Форума за стандарти на метавселената са много от най-големите компании, работещи в тази област - от производители на чипове до компании за игри, както и утвърдени органи за определяне на стандарти като World Wide Web Consortium (W3C), се казва в цитирано от Ройтерс изявление на групата, с което се обявява създаването ѝ във вторник. 

Още по темата

Засега обаче в списъка на членовете липсва Apple, която според анализаторите ще се превърне в доминиращ играч в надпреварата за метавселена, след като представи устройство за смесена реалност през тази или следващата година.

Компаниите за игри Roblox и Niantic също не са включени сред участниците във форума, нито пък нововъзникващите крипто-базирани платформи за метавселени като The Sandbox или Decentraland.

Apple все още не е потвърдила публично плановете си за устройството, въпреки че според Bloomberg е предоставила на борда на директорите си възможност да се запознае с продукта. Компанията не е коментирала темата пред Ройтерс.

Представянето на такова устройство би поставило Apple в пряка конкуренция с Meta, която заложи бъдещето си на растежа на метавселената и инвестира много в хардуер, за да превърне визията си за взаимосвързани виртуални светове в реалност.

Meta, известна като Facebook, докато не смени името си като част от своя завой към метавселената през миналата година, разкри плановете си за очила за смесена реалност с кодово име "Cambria", които ще бъдат пуснати на пазара тази година.

В миналото Apple е участвала активно в създаването на уеб стандарти като HTML5. За триизмерното съдържание в метавселената Apple работи с Pixar по файловия формат USDZ и с Adobe, за да гарантира, че форматът ще се поддържа.

Нийл Тревет, изпълнителен директор в производителя на чипове Nvidia, който председателства Форума за стандарти в метавселената, заяви в изявление за Ройтерс, че всяка компания е добре дошла да се присъедини към групата, включително участници от света на криптографията.

Форумът има за цел да улесни комуникацията между различни организации по стандартизация и компании, за да се постигне „реална оперативна съвместимост" в метавселената, каза той, без да коментира как отсъствието на Apple ще се отрази на тази цел.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Законодателите на ЕС приеха широкообхватни технологични закони