Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Г. Гешев: Заради ниските лихви финансирането чрез борсата струва доста по-малко

Инициативата за Съюз на капиталовите пазари доказва, че те не са само за най-големите компании, коментира ръководителят „Международни финансови пазари“ в ЕЛАНА

Г. Гешев: Заради ниските лихви финансирането чрез борсата струва доста по-малко

Генади Гешев. Снимка: ЕЛАНА Трейдинг

Генади Гешев има близо 10 години опит в областта на финансите, с основен акцент глобалните финансови пазари.

Като ръководител „Международни финансови пазари“ в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг той консултира операциите на институционалните и индивидуалните участници на фондовите пазари и валутния пазар.

Работи с близо 40 хил. финансови инструмента на 36 борси в света. Генади Гешев има магистърска степен по „Международни финанси“ от Университета за национално и световно стопанство.

Той ще участва в първия дискусионен панел „Как финансовите мениджъри допринасят за увеличаване на стойността на компанията?“ в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор“, който ще се проведе на 20 октомври.

Преди събитието с г-н Гешев поговорихме за източниците на финансиране, рисковете пред компаниите в заобикалящата ги среда и начините, които да използват, за да ги избегнат.

Г-н Гешев, какви предимства можем да откроим при различните източници за финансиране на корпоративния растеж?

Когато се разчита на заемни средства, най-големите предимства са прогнозируемостта на паричните потоци и възможността за повишаването на възвръщаемостта на капитала, тоест ефектът на ливъридж. Управлението на корпоративните финанси е много по-лесно, когато има достъп до кредитни линии, но само в по-малки мащаби. Собствениците на дружеството, включително и акционерите, ще печелят от втория фактор, тъй като печалбата се увеличава, без да е необходимо да се внася нов капитал. Когато една компания има лесен достъп до дългово финансиране чрез банка, естествено допълнителните усилия в краткосрочен план са много по-малко в сравнение с другите източници, които би могла да пробва.

Най-устойчив начин за финансиране на растежа, който е популярен повече в западния свят, си остава набирането на капитал чрез борсата. Най-големият му плюс е, че не се изисква връщането на средствата, както е при заемите. Разбира се, листването на борса и превръщането в публична компания носи както много големи позитиви в дългосрочен план, така и изисква известна подготовка и въвеждане на практики за прозрачност на компанията.

Набирането на средства от капиталовия пазар е подходящо за инвестиции в материални активи, като изграждането на нови производствени мощности или стъпване на нови пазари. Обикновено борсовите инвеститори биха очаквали да получават доход от компанията под формата на дивиденти, но това не е задължително да се прави във фазата на растеж.

Трябва да добавя, че една компания винаги може да направи ново увеличение на капитала и да привлече ресурс от борсата. Особено след като вече е спечелила доверието на инвеститорите чрез резултатите си и перспективата за развитие.

Всяка компания може да увеличи капитала си и чрез намиране на частни инвеститори, без да става публична. Но по този начин има достъп до по-малък кръг от възможни инвеститори, за разлика от излизането на капиталовия пазар.

Дългово финансиране също може да се търси през борсата, тъй като може да се издадат облигации, които също да се търгуват от много инвеститори.

Можем ли в днешно време да откроим някои по-нестандартни източника?

- Съществуват и екзотични варианти за финансиране, но те обединяват набирането на нов капитал и заемите. Така че може да имат ползите и от двата варианта, като в същото време ще трябва да се плащат лихви или да се осигури висока възвръщаемост за заемодателите. Достъп до такива инструменти могат да имат само най-големите български компании и вероятно това ще е скъп капитал от чужбина.

Може ли да се твърди, че днес финансирането чрез капиталовия пазар е по-скъпо, имайки предвид исторически ниските лихвени проценти?

- Финансирането със заеми е много евтино заради ниските лихви. Но именно заради тях и финансирането чрез капиталовия пазар струва чувствително по-малко. Оценките на компаниите са високи и те набират огромен капитал, като се търгуват на рекордно високи коефициенти цена/печалба (Р/Е).

А вероятността през следващите години да има повишаване на лихвите дори в Европа е голяма, което означава, че финансирането със заеми със сигурност ще поскъпва. Пласирането на акции през това време ще бъде по-изгодно в дългосрочен план.

Инвестиционният план на Европа, известен като „Планът Юнкер“, се явява още една възможност за корпоративен растеж. Как оценявате неговите предимства и недостатъци?

- Предимството е, че има общ план за растеж в Европейския съюз, който да акцентира на силните страни на европейските икономики и същевременно да покрие част от слабостите. Европа започва все повече да се оформя като една икономическа сила в световен мащаб. Големият недостатък вероятно се крие в тромавата бюрократична структура, която ще забави изпълнението на плана спрямо неотложните нужди в момента, рискувайки да натовари държавите с повече дълг, който е инвестиран нерационално или не навреме.

Съюзът на капиталовите пазари пък цели да помогне на европейските фирми, и най-вече - на малките и средните предприятия, да разполагат с по-голям избор на източници на финансиране. Какво е Вашето мнение за съюза на капиталовите пазари?

- Тази инициатива е много добра, защото капиталовите пазари не са само за най-големите компании. Както показва и практиката в България, дори малките фирми за европейските мащаби може да се финансират добре чрез борсата. Разбира се, има много разлики между отделните капиталови пазари и тези специфики трябва да се вземат предвид при избора на финансиране. А също и при конструирането на новия съюз.

Какви инструменти за защита на фирмените финанси може да използва финансовият директор в периоди на нестабилност?

- Един от факторите, които създават винаги риск от нестабилност, това е валутният риск. Особено голямо влияние оказва той от миналата година насам върху компаниите, които внасят или изнасят за пазарите с доларова валута като Китай или Арабския свят, например. Друг източник на рискове беше Русия като партньор след обезценката на руската валута и въвеждането на икономическите санкции.

Още по темата

Щатският долар поскъпна ускорено от началото на тази година, което веднага се отрази неблагоприятно на вносителите от доларовите икономики. Макар че сега има известно успокояване при американската валута, рискът все още стои на дневен ред заради предстоящите промени на паричната политика на Федералния резерв.

При Русия проблемите станаха по-големи. Ако при поевтиняването на рублата, първоначално трансакциите бяха в евро и валутният риск се поемаше от руските партньори, то след въвеждането на санкциите вече рискът остава в полето на другия партньор.

Някои фирми вече започнаха да ползват финансови инструменти, които се търгуват на валутните пазари, за застраховане от валутния риск. Най-популярни са валутните форуърди и опции.

Отговорите и на други въпроси, свързани с ролята на финансовите директори за растежа на компанията, можете да чуете в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор“, като се регистрирате за участие тук.

Програма на събитието и повече информация за лекторите можете ще откриете тук.

Клуб Investor.bg се провежда с подкрепата на ЕЛАНА Финансов Холдинг, Болница „Доверие”, Немечек България и eFaktura.bg.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален Холдинг България, Ърнст и Янг България, “Резиденшъл Младост“, Ловико Сухиндол и Германо-българска индустриално-търговска камара.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 4 години
Това е само проформа така.
Ако става дума за БФБ трябва да се има предвид и "соления" но задължителен подкуп за ДПС преди да те пусне КФН да излезеш на борсата.
0
 
1
 
3
преди 4 години
0
 
1
 
2
преди 4 години
0
 
1
 
1
преди 4 години

Още от