Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Колко пари са необходими за стартиране на бизнес?

Ако искаме да имаме предприемаческо общество, трябва да сме толерантни към грешките, според експерт

Колко пари са необходими за стартиране на бизнес?

Проф. Димо Димов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мит е, че трябват много пари, за да се стартира компания. Може да се започне с малко пари, а след това стъпка по стъпка да се преценява риска. Около това се обединиха участниците в Клуб Инвестор „Предприемачество“, който се проведе днес в София.

В 21-и век може да се стартира бизнес с малко пари, с една идея, и след като се провери пазара, да се вкарат повече пари. Това коментира Стойне Василев, предприемач и основател на Smartmoney.bg.

„Много е лесно да се каже, че може да се започне бизнес с пари“, допълни и Павел Цветков, съсобственик и управител на Kwiat, но според него има и други съществени елементи. Той даде пример със собствената си компания, стартирала дейност през 1991 г. „Може да се стартира с малко пари, с малко средства и след това стъпка по стъпка да се преценява риска“, каза той.

„Предприемачите често казват, че проблемът е липсата на пари, а инвеститорите – липсата на идеи. Въпросът е в кой момент тези две неща могат да се съберат“, даде малко по-различна точка пък проф. Димо Димов от Университета Бат във Великобритания.

Като начини за финансиране той посочи и т.нар. crowdfunding, което набира сила през последните години – най-вече в САЩ, но и във Великобритания, и даде пример със сайтове като SyndicateRoom. Друг метод, който става все по-популярен, е т.нар. peer-to-peer финансиране, което тепърва навлиза в България – директно кредитиране между хората.

Още по темата
Според Стойне Василев има и други варианти за намиране на варианти за финансиране на стартиращ бизнес – например лизингът между компаниите. „Банково кредитиране у нас и по света няма за финансиране на стартиращ бизнес“, допълни той. Причината за това е, че банкерите искат да минимизират риска и търсят по-скоро установени фирми.

Докато повечето участници в сесията застанаха зад идеята, че е по-добре да се учиш от грешките на другите, отколкото от своите, Георги Халачев, съосновател на BILID, даде малко по-различна гледна точка към нещата.

„Обществото ни и предприемачите са обременени да не допускат грешки, а това сковава предприемачеството, взимането на решения, младите предприемачи търсят най-лесния път, да не загубят много и т.н. Това няма как да се случи, ако наистина искаме предприемчивост“, каза той.

„Допускането на грешки обаче е едно от най-важните неща, които трябва да направим. Ако искаме да имаме предприемаческо общество, трябва да сме толерантни към грешките и да предизвикваме младите предприемачи да правят такива“, допълни той.

„Екипът е може би е най-важен и ключов, когато става въпрос за инвестиция“, каза още проф. Димов. „Знаейки, че един бизнес ще срещне проблеми, които трябва да разреши, за инвеститорите именно качеството на екипа е ключово. Много често те по-скоро биха инвестирали в първокласен екип с второкласна идея, отколкото във второкласен екип с първокласна идея“, коментира той.

„Не всеки може да бъде предприемач, а не е и нужно“, допълни Павел Цветков. Той обаче препоръча на всички млади хора „докато могат, да рискуват“. Най-важното нещо според него е човек да бъде постоянен.

По отношение на финансовата грамотност и предприемаческото образование проф. Димов поясни, че има два ефекта. „Ако се подходи по-академично и в класната стая се показва риска, предприемаческото образование води до това, че повечето хора се отказват да станат предприемачи“, каза той. „Когато се подходи практично, ситуацията е различна – да се създаде в рамките на университета, където студентите да правят грешки. Завършвайки университета, те вече са минали през ситуации, където са можели да правят много грешки и да се учат от тях, и когато в реална среда попаднат на такива, ситуацията им се струва позната“, коментира той.

гледано: 6125   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

гледано: 6123   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
23
преди 4 години
Момчета, с негативни хора не споря и не обсъждам нищо! Аз инвестирам и печеля от интернет, не ходя на работа другаде! Справям се много добре! А относно инвестициите, може да се започне буквално с 10$, знам го от опит! А да се вземат кредити без опит в инвестирането е самоубийство!
,,АКО ИМАШ МАЛКО ПАРИ, ЗАПОЧНИ БИЗНЕС!АКО ИЗОБЩО НЯМАШ ПАРИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕШ БИЗНЕС ВЕДНАГА!
Казал го е ДЖОН РОКФЕЛЕР аз няма да коментирам!
2
 
1
 
22
deant до: deant
преди 4 години
..темата..
2
 
2
 
21
deant до: misanthrope
преди 4 години
Машините не само за капацитет. Дори личното ми мнение е, че капацитетните машини дават по ниско качество. Друго няма да коментирам. Не ми се спори с човек, който защитава нелегалната работа в гараж, защото това дори не е по ремата.
0
 
2
 
20
misanthrope до: deant
преди 4 години
Няма профилна снимка
Има три типа хора - такива, които във всичко виждат проблеми, такива, които във всичко виждат възможност и такива, които нищо не виждат, щото не им се гледа ( ловечето са такива)
Ти сам си отговори от кои си. Стартирал ли си ти лично някога каквото и да било или работиш във фирма за трудова медицина?
Не е единственото конкурентно предимство цената. Конкурентно предимство е, че на същата цена нещата се правят по мярка от място и по изискване на клиента и с какъвто той си избере обков и т.н. Ако имаш добър мебелджия това е безценно ( като сме подхванали темата за мебелите) А за да правиш тези неща, не ти трябва машина за 100К с капацитет 40 гардероба на ден.
5
 
5
 
19
deant до: misanthrope
преди 4 години
А такъв ипотечен кредит... няма как да стане... затова говорех, че с общи приказки като в статията няма как да стане. Ако говорим за търговия съм по съгласен. За производство - твърдо нИе.

Още от