IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Персонален идентификатор ще разпознава и роднините на пациентите

Отпадат опасенията, че възрастни и тежко болни хора няма да могат да си купуват лекарствата, според зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков

15:12 | 10.11.15 г.
<p style="text-align: justify;">
	Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Снимка: Investor.bg

Близките на пациентите също ще могат да им купуват лекарствата. От догодина ще бъде въведен персонален идентификатор, който ще разпознава роднините “до трето коляно”, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред журналисти по време на организирания от Puls.bg и Клуб Investor дискусионен форум "Здравен дебат".

Припомняме, че здравният министър д-р Петър Москов лансира идеята за въвеждане на пръстов отпечатък при хоспитализации и при получаването на лекарства в аптеките с цел още по-сериозно затягане на контрола. Това обаче породи опасения дали възрастни и тежко болни хора ще могат да си получават лекарствата.

Шарков подчерта, че с бъдещия персонален идентификатор тези опасения отпадат. С въвеждането му властите се надяват да спрат ненужните хоспитализации и надписването на лекарства.

Монтирането на новите четци ще започне скоро, каза още зам.-министърът. Един подобен апарат струва 20 евро, допълни той.

Шарков посочи, че няма опасност пациенти в тежко състояние да останат без лечение, след като бъдат въведени двата пакета за медицинска помощ. По неговите думи след реформата не може да става дума за лимити на лечение, особено що се отнася до основния пакет, в който попадат спешните случаи, пациентите със социално значими хронични заболявания и децата.

Зам.-министърът подчерта, че болниците в страната отдавна са достигнали тавана на хоспитализации и така или иначе тази бройка вече няма как да бъде надвишена. При наличие на пациенти, които попадат в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния обаче, заложеното като обем дейност ще бъде увеличавано, обясни той.

Междувременно се обсъжда дали консумативите за заболяванията от основния пакет могат да бъдат заплащани напълно от Националната здравноосигурителна каса. По думите на Ваньо Шарков те трябва да бъдат реално остойностени.

Д-р Шарков заяви, че се очаква до края на месеца да бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина. Припомняме, че в документа е разписано въвеждането на т.нар. медицински триаж - метод за оценка на степента на спешност.

Предвижда се да в сила ще влязат три степени, обозначени с червен, жълт и зелен код. При най-тежките случаи линейките на Спешна помощ ще пристигат за максимум 8 минути след повикване.

Очаква се скоро да бъдат подготвени и държавните образователни изисквания за професията “парамедик”.

Ваньо Шарков каза още, че публикуването на новата наредба за измерване на удовлетвореността на пациентите не е повод за затваряне на болници. Наказания ще има след проверка на контролиращите органи, а не при оплакване от минал през болницата човек.

Документът беше публикуван за обществено обсъждане в края на миналата седмица. Чрез анкети по телефона хората ще оценяват грижата, която получават в лечебните заведения. Ще се изследват четири основни компонента - медицинска документация и данни за състоянието и лечението на пациента, качество на оказаната медицинска помощ, свързаните с лечението дейности и дали се е наложило пациентът да доплаща за престой, медикаменти и процедури.

Проучванията ще започнат още от 1 януари догодина. Идеята е да се потърси обратна връзка с гражданите, за да може здравната система да се пригоди максимално към техните изисквания.

Здравен дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД, Българска болнична асоциация. Институционални партньори са Елана Финансов холдинг, Ърнст и Янг България, Индустриален Холдинг България и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още