IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарите като начин за нелоялна битка между фермерите

Липсата на припокриване между ортофотокартата и картата на възстановената собственост е основен проблем за малките собственици

10:49 | 17.04.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Пожарите са основен начин за нелоялна конкурентна битка между фермерите, показа проверка на Investor.bg.

Известно е, че при палене на стърнище или пасище съответните площи биват лишавани от субсидии и то за три пъти по-големи площи, отколото са били запалени. За да се спаси от санкциите, ползвателят трябва да предостави документ от МВР (дирекция "Пожарна безопасност"), че палежът е резултат от природно явление или действие на други лица. С такъв документ обаче не е лесно да се сдобие. Трудно е да се докаже кой е извършителят и затова палежът на стърнища на конкуренти се явява начин за разчистване на сметки между арендаторите, оплака се земеделски производител пред Investor.bg. Това е един от рисковете пред земеделските производители, който много трудно може да се управлява и внася сериозна несигурност в сектора.

В очите на хората изглежда, че земеделците сами палят стърнищата, а в повечето случаи те са жертвата на този пожар, обяснява арендаторът. Според него е необходимо държавата да вземе мерки и субсидиите да се спират, само когато е категорично доказано, че даденият ползвател (арендатор) е запалил пожара.

Ортофотокартата и КВС да се припокрият

Друг основен проблем, особено пред новите и малките земеделски производители, е липсата на припокриване между ортофотокартата и картата на възстановената собственост (КВС). Така например, даден земеделец обработва 5 дка и има документ за имот с площ от 5 дка. Ползването обаче е изместено от собствеността и той заявява 5 дка, но от тях само 2,5 дка са негови, останалите са чужди. Така възникват поредица от застъпвания и глоби за земеделските производители, което увеличава и административната работа на структурите на Министерството на земеделието.

Ако при очертаването за субсидии върху ортофотокартата се виждаха и границите на парцелите, проблемите при очертаването щяха да са много по-малки.

Възможно решение е и Общинска служба „Земеделие“ да предоставя безплатно shape файлове, за да може земеделците да очертават само в рамките на имотите, над които имат правно основание за ползване. Генерирането на няколко милиона shape файла не би трябвало да затрудни много държавата, но от малките собственици това изисква знание и средства, като и двете се явяват непреодолими пречки за повечето малки земеделски производители.

Земеделци предлагат и промяна в името на услугата за предоставяне на координати. Сега координатите на парцелите носят името "партида", което е объркващо. Също така в някои общински служби „Земеделие“ искат по 0,5 лв. на точка (а парцелът може да има 2 000 точки, съответно цената е 1 000 лв. за парцела), докато в други искат по 2 лв. за целия парцел, дори да има 2 000 точки. Тоест има опасно двойно тълкуване на тарифите.

По-високи субсидии при разработване на нови имоти 

Логично е да има по-високи субсидии при заявяване на площи, които досега не са били в допустим слой, смятат земеделски производители. Аргументът тук е, че първоначалното разработване на даден имот изисква големи капиталовложения, често до 100-200 лв./дка (например дълбоката оран (риголване) е 110-130 лв., много скъпо е и изчистването от храсти и дървета). Така ще се увеличи стимулът за усвояване на нови площи. Цели региони в планинските и полупланинските райони са обхванати от храсти, папрат и дървета и няма да бъдат разработени, тъй като капиталовложенията са големи, а споразуменията за ползване са само за 1 година.

5-годишни споразумения за ползване за досега необработваеми площи

Друго предложение е да се въведе възможност за споразумения за ползване за срок от 5 години. Тогава даден арендатор ще може да се захване с разработване на пустеещи захрастени земи или обрасли с папрат. За тези 5 години той ще може да възвърне инвестицията си в разчистване и разработване, а съответните земи ще бъдат с по-висока стойност след петата година, защото ще са разработени и собственикът ще има добавена стойност към парцела си, извън получената рента за 5-те години. В обратния случай дърветата, храстите и папратта биха превзели имота и вместо примерно 500 лв. на дка, цената му би била едва 100 лв./дка.

Няма нужда от облекчения за животновъдите при ползване на пасища

Въвеждането на облекчения за животновъдите при ползване на държавни и общински пасища и ливади и заплахата, че частните собственици на такива имоти няма да могат да ги ползват без пасищни животни, стресира част от земеделските производители и ограничи инвестиционните им намерения. Като резултат редица захрастени пасища няма да бъдат изчистени и ще бъдат загубени евросубсидии.

Почистването на земи с храсти и дървета е изключително усложнено поради редица регулации от общините и Изпълнителната агенция по горите, казват от сектора.

Непотърсените средства от белите петна

Непотърсените средства от т. нар. „бели петна“ (обработваеми ниви, които са наследствени, но техните собственици не са ги потърсили) да се използват за конкретен списък от мерки в землищата, от които са възникнали, предлагат земеделски производители. Според тях средствата трябва да се използват например за комасационни процедури, напояване, пътища и мостове в съответното землище и да не могат да се използват за други разходи като например чистота в общинския център, общински транспорт, заплати на чиновници, концерти, тържества, новогодишна украса и други.

Комасация 

Комасацията на земята е изключително важна, защото разпокъсаността спира дейности с добавена стойност като трайни насаждения, напояване, зеленчукопроизводство. Затова се обричаме да произвеждаме само пшеница и други едногодишни култури. За да се засили комасацията, може да се въведе задължителен данък върху необработваемите земи. Така те ще бъдат извадени на пазара на земя и ще се върви към естествена комасация.

От сектора настояват за въвеждането на служебен защитник на неявилите се собственици в комасационните процедури, който да има право да подписва вместо тях пренареждането на парцелите, както и държавата да финансира всички разходи по комасацията или поне тези за държавни такси и служебен защитник.

Тези и редица други мерки ще бъдат обсъждани на предстоящия Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика“, който ще се проведе на 28 април 2014 г. в столичния Гранд Хотел София.

Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на СИБАНК и Киа Моторс България.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Асоциацията на земеделските производители в България, списание „Агрозона“, Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още