IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството трябва да бъде пример за спазването на правилата в компанията

Вътрешният контрол, одитът, но и външната консултантска помощ са едни от инструментите, които помагат на финансовия директор да предотврати измамите

21:58 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лекторите във втория панел на тема &bdquo;Добри решения и перспективи пред управлението и превенцията на измамите&ldquo;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Лекторите във втория панел на тема „Добри решения и перспективи пред управлението и превенцията на измамите“. Снимка: Investor.bg

Добрите практики за предотвратяване, откриване и контрол на измамите, както и ролята на финансовия директор за тяхното противодействие и инструментите, с които разполага за това, бяха основните теми на разговор в рамките на втория панел на Клуб Investor.bg на тема „Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор“.

Участниците в тематичния панел „Добри решения и перспективи пред управлението и превенцията на измамите“ се обединиха около мнението, че примерът за спазване на правилата трябва да дойде от ръководните органи на компанията и да стигне до най-ниското ниво на фирмата.

„Темата за измамите и вътрешния контрол е необятна и можем да говорим за нея с часове и дори дни“, коментира мениджърът „Финанси и контрол“ в Нестле България Светлана Болдина. „Финансовият директор трябва да отговаря за спазването на правилата и да бъде техен бранител, въпреки че сме наясно, че спазването на правилата е отговорност на всеки един служител в компанията, най-вече на мениджърите.“

Според нея добрите решения и практики, като комуникацията и връзката от високо до ниско ниво в компанията, са отговорности на финансовия директор и той трябва да гарантира, че добрите практики се спазват. Болдина добави, че е нужен и контрол, не само вътрешен, но и външен одит, включително и чрез споделени центрове за услуги, които са изцяло външни за организацията.

Али Пирзада, който е старши мениджър в Ърнст и Янг България, коментира, че, когато става дума за скандали за милиарди, те не са вследствие на неправилно разпределение на задачите и длъжностите или заради провал на финансовия отдел.

„Обикновено висшето ръководство, акционерите и хората, които взимат ключовите решения, са замесени. Те знаят“, отсече той и добави, че именно те трябва да послужат за пример на служителите как се спазват правилата.

Според мениджъра в Ърнст и Янг България е важно всеки да определи за себе си какви са рисковете от измами и да ги оценява на регулярна база, защото се променя не само бизнес средата, но и законодателството, например, което води до промени в начина, по който функционира бизнеса на компанията.

„Една от основните роли на изпълняващия финансовата функция е управлението“, заяви финансовият директор на Луфтханза Техник София Стефан Йорданов. „Трябва да се покаже, че спазването на правилата е изключително важно за компанията, че има нулева толерантност при неспазване на правилата, и това трябва да се показва с примери.“

Той бе категоричен, че трябва да има адекватна структура, която да позволи на всяка една част от организацията да бъде чута.

Търговският директор на Немечек България Веселка Данчева смята, че управлението на фирмената информация е най-важният актив на компанията и финансовите мениджъри са също толкова отговорни за опазването на този актив и съблюдаването на наложените в организацията правила за тази цел.

Възможностите служителите да докладват нередности в компанията, защитата им, ако решат да го направят, и предимствата на информационните технологии за защита на финансовите данни също бяха сред засегнатите теми.

Най-интересното от дискусията, посветена на превенцията на измамите, вижте във видеото

Клуб Инвестор се провежда с подкрепата на ЕЛАНА Финансов Холдинг, Болница „Доверие”, Немечек България и eFaktura.bg.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Ърнст и Янг България , “Резиденшъл Младост“,  Ловико Сухиндол и Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още