IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социална анкета ще пресява неосигурените за здраве социално слаби*

Отпада възможността за обжалване на търговете за лекарства в болниците, коментира здравният министър на здравен дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg

11:49 | 10.02.15 г.
<p>
	Министърът на здравеопазването Петър Москов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на здравеопазването Петър Москов. Снимка: БТА

Неосигурените за здраве социално слаби ще продължават да получават здравна грижа, както досега, но ще се проверява чрез социална анкета дали статусът им отговаря на този за „социално слаб“. Ако това е така, тогава хората ще бъдат здравно осигурени през механизмите на държавата. Това каза пред журналисти здравният министър Петър Москов по време на организирания здравен дебат от Investor.bg и Puls.bg.

Здравно неосигурените ще могат да получават само спешна помощ, повтори Москов и уточни, че това няма да доведе до увеличаване броя на здравно неосигурените, а тенденцията ще бъде противоположна.

Порочен разговор е това колко са здравно неосигурените, каза още министърът. Целта на правителството със затягането на режима за плащане на вноските е по-голяма дисциплина при събирането, а също и това всеки индивидуално да намери причина да се осигурява за здраве, стана ясно от думите на Москов.

Той посочи, че единен регистър на Националната агенция за приходите (НАП) ще дава справка за прекъсване на плащанията на здравни вноски или липсата на такива. Не може да плащат някои от нас, а да получават помощ всички, категоричен е Москов.

Твърдо правителството стои зад политиката за надграждане на здравноосигурителния модел, не заместващ, а надграждащ модел, каза още отговор на въпрос за това дали е необходима демонополизация на Здравната каса.

Относно въвеждането на електронните търгове за лекарства Москов посочи, че това означава прозрачна процедура и възможност всяка една фирма на база на желанието си да спечели да участва в тях. Така ще отпадне и нуждата всяка от тези фирми да поддържа огромни офиси във всеки по-голям град на България, защото търгът ще се случва по електронен път. Отпада и възможността търговете да бъдат обжалвани, защото сега заради това болниците месеци наред нямат достъп до лекарства, каза Москов.

Средствата, които идват за Спешната помощ от Европейската комисия (ЕК) и които бяха одобрени за България преди дни, ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ, каза още здравният министър. Той поясни, че това са индикаторите, които Европейският съюз (ЕС) ще следи дали се спазват и заради които се отпуска финансирането.

В момента не повече от 3 млн. души в България имат достъп до адекватни спешна помощ и диагностика в рамките на 30 минути, отбеляза Петър Москов. Целта е към 2020 г. Броят на обхванатите от системата да достигне 7 млн. души, поясни той.

С парите от ЕК ще бъде разширен и обновен автопаркът с 600 нови линейки. Ще се направи и ремонт на филиалите, на центровете за Спешна помощ и спешните отделения на болниците.

Москов посочи и че вече дават резултати мерките за решаване на кадровата криза в Спешната помощ. Той поясни, че до известна степен е помогнала помощта от бюджета и допълни, че във филиали на Спешна помощ вече има новопостъпили медици. Само в столичната Спешна помощ има 10 нови лекари.

Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

* Актуализирано към 12.05 ч. с информация за спешната помощ

Вижте още видеоматериали в сайта на  Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още