IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Боянова: Кампанията за директните плащания върви трудно

Има проблем с техническата подготовка от страна на администрацията, заяви председателят на Института за агростратегии и иновации

11:37 | 20.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Светлана Боянова: Кампанията за директните плащания върви трудно

Кампанията за очертаване на земеделските земи върви трудно заради технически проблеми. Това заяви пред Investor.bg Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Експертът е лектор на предстоящата дискусия на Клуб Инвестор „Ефективни стъпки за земеделско финансиране“, която ще се проведе на 25 март в Гранд Хотел София.

Светлана Боянова посочи, че в момента част от фермерите не могат да приключат заявленията си, от които зависи отпускането на директно подпомагане за обработваемите земеделски земи. 

„Въвеждането на правното основание като условие за кандидатстване по принцип е правилен ход, но има проблем с техническата подготовка“, поясни тя.

Припомняме, че през февруари се работеше спешно по промени в системата, в която се регистрират обработваните земеделски площи - ИСАК, заради въведените от тази година промени в директните плащания за обработваема земя. Програмистите трябваше да са готови с промените началото кампанията по очертаване на нивите.

„Някои общински служби не разполагат с базата данни за правните основания, в други ги имат, но системата дава грешки“, твърди Боянова. Тя поясни, че софтуерът трябва да позволява автоматична справка дали за всяка посочена нива земеделският производител има акт за собственост или договор за аренда.

„Хората са много предпазливи и заради многото въведени от тази година схеми“, допълни председателят на Института за агростратегии и иновации.

Клуб Инвестор се провежда със съдействието на Пощенска банка и Xapt Solutions Bulgaria.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Асоциация на земеделските производители в България, Българска фондова борса, списание „Агрозона“, Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още