IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Публичният сектор има остра нужда от иновации на всички нива

Европейските средства не могат да бъдат разходвани лесно и безотчетно, каза вицепремиерът по време на Клуб Investor.bg

19:42 | 29.09.15 г. 4
<p>
	Томислав Дончев по време на Клуб Investor.bg &ldquo;Иновации и предприемачи&ldquo;.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Томислав Дончев по време на Клуб Investor.bg “Иновации и предприемачи“. Снимка: Investor.bg

Обикновено свързваме иновациите само с частния сектор, но публичният сектор има огромен потенциал и остра нужда от прилагане на иновации на всички нива. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на Клуб Investor.bg “Иновации и предприемачи“.

Дончев сподели и визията си за иновациите. Според него в никакъв случай това не е инсталиране на нова машина.

„Новата машина не е иновация, иновацията е начин на мислене“, каза вицепремиерът и допълни, че иновацията почти никога не е предизвикана от клиентска заявка, а е плод на фантазията или нуждата.

Относно иновациите в публичната сфера Дончев посочи, че става въпрос както за нови решения, когато градим публична инфраструктура и разходваме публични средства, така и за иновации на ниво мениджмънт. По думите му голяма част от инвестициите във водния сектор, които сега се правят, са необходими, но закъснели. Някои от съоръженията са проектирани преди 20 години и  "носят духа на друга епоха", така че не може да става въпрос за иновации.

„Мен лично ме тревожи кога в публичния сектор ще имаме повече иновации, които ще се отразят на качеството на разходването на публичните ресурси и на качеството на управлението“, коментира вицепремиерът.

Той обясни, че евросредствата са пари на българските и европейските данъкоплатци и затова разходването им не може да става лесно и безотчетно, каквито критики се чуват от някои наши предприемачи.

Дончев припомни, че в последните години са направени редица стъпки в посока улесняване на процедурите и най-иновационната от тях е пълната електронизация на процесите. Новата схема за човешки ресурси се отчита изцяло по електронен път, изтъкна той и поясни, че когато процесите са електронизирани, всичко ще е обект на централизиран контрол.

Нищожна част от евросредствата се разпределят под формата на директно финансиране като грантове, припомни вицепремиерът. За новия програмен период пакетът ще бъде на стойност 11,6 милиарда евро, от тях като се извадят разходи за заплати и командировки, всички пари ще отидат за бизнеса, но малка част ще бъдат грантово финансиране. Голяма част от средствата ще бъде разпределена чрез обществени поръчки.

Това ще стане чрез ясни и прозрачни правила с баланс на всички участници, каза Дончев и уточни, че това е заложено в Закона за еврофондовете. Той дава възможност не само този, който дава парите, но и бенефициентите, да имат права над актовете на администрацията. Тази „малка, но конкретна възможност“ ще бъде на разположение на всички от началото на следващата година.

Финансови инструменти ще имаме по всяка оперативна програма и секторна политика, увери вицепремиерът. Трябва да обмислим как да ги прилагаме в земеделието, околната среда и други сектори, смята той.

Дончев коментира и новия Закон за обществените поръчки, като посочи, че старият е бил тотално негоден и затова е изготвен изцяло нов, който той определи като ново, модерно законодателство. Той обаче призна, че дори и новият закон няма да реши всички проблеми, но ще допринесе много в положителна посока за съкращаване на административните процедури, пресичане на злоупотреби и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 8 години
Публичният сектор трябва да се фокусира върху ефективна регулация, а не върху доставяне на стоки и услуги. В момента всички регулаторни органи, начело със съда и прокуратурата, функционират само фиктивно, а реално са корупционни машини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ама не може Дончев да ми говори за иновации в публичния сектор, а онова министърче горанов да вкарва нови данъци и същевременно да прави ей такива изцепки :http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/28/2599240_vladislav_goranov_shte_buda_udovletvoren_ako_vurnem/Доволен щял да бъде КАПУТА му с *** и на 30% от КТБ, а после 2% данък, и да ми обложи служебните пари, коли, телефони и жени..*** държавни, НЯМА да го бъде туй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Тъжно му е че не може да краде лесно и безотчетно... свърши тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Късно дончев, на никой вече не му пука за публичният ви сектор, в който освен *** (мъжки и женски) други няма. Наближава момента за силов отпор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още