IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Карабашев: Очакваме ръст в цената на земята, макар и с по-бавни темпове

Очакванията са през втората половина на май да започне увеличението на капитала на Риъл Булленд АД

08:40 | 26.04.13 г.
<p>
	Валентин Карабашев <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Валентин Карабашев Снимка: Личен архив

Валентин Карабашев е изпълнителен директор на Риъл Булленд АД

Той е един от създателите на "Булленд Инвестмътс" АДСИЦ - фонд за инвестиции в земеделска земя и негов изпълнителен директор до 10 декември 2012 г.

От месец февруари 2013 г. е учредител и изпълнителен директор на "Риъл Булленд" АД, дружество за инвестиции в земеделска земя. Притежава богат опит в областта на поземленото банкиране.

На 8 май Валентин Карабашев ще бъде лектор на срещата на Клуб Investor.bg, посветена на перспективите пред земеделието в България. Основна тема на събитието е готовността на страната ни за новите условия на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Програмата на дискусията може да разгледате тук.

- Г-н Карабашев, стартирахте проекта Риъл Булленд АД за покупка на земеделска земя, но има ли време за влизане в сектора, не е ли изпуснат моментът за покупка на ниските цени от 2005-2006 г.?

Инвестициите в земеделска  земя от 2005-2006 г.  донесоха прекрасна  доходност,  но това изобщо не означава,  че възможностите  за  успешни  инвестиции  в  този сектор са се изчерпали. Движен от глобални и вътрешни фактори, пазарът на земеделски земи ще продължи да се развива както като обем, така и  в ценово отношение. 

В средно- и дългосрочен план прогнозираме  продължаване на ръста на цените, макар и с по-ниски темпове от предходните години, както и ръст  на  доходите от отдаване на земята под аренда или наем. Инвестициите в земеделска земя ще носят прилична доходност при сравнително нисък риск.

- Планирате ли да купувате цели ферми, тоест бизнеси, а не само земеделска земя?

В рамките на проекта  „Риъл Булленд“  не планираме  подобни покупки. Считаме, че изчистеният  и  ясен инвестиционен  профил  на  проекта  е  голямо предимство за инвеститорите.

- В Южна или в Северна България ще бъдат покупките на земя, може ли да конкретизирате и определени области?

Нямаме предварително дефинирани  региони  за покупка.   Ще  купуваме там , където съотношението  цена на земята/ниво на арендите  е разумно  и  има потенциал за постигане на целевата доходност. В момента този критерий се спазва по-лесно в Южна България.

- Планирате ли да се фокусирате върху определени землища и да постигнете концентрация, която да ви позволи комасация?

Да, това ще ни е основната стратегия. Реализацията на комасационни проекти  ще повишава значително стойността на земята.

- Има ли охлаждане на пазара на земеделска земя в момента?

Част от офертите - продава са на нива, при които не срещат  достатъчно търсене.  Това  намалява обемите на  сключени сделки и най-вероятно ще доведе  до задържане или дори  известна  корекция на цената.

- Намаляват ли продажбите от първособственици (реституирани собственици и техните наследници), които реално продават малки разпокъсани парцели на ниски цени, тоест те са хранителната база за фондовете?

Точна статистика по този въпрос не съществува. Нашето дружество купува главно от  такива собственици. Въпреки  значителния  обем продажби през последните 7-8 години,  по-голямата част от  земеделските земи  продължават да са  в ръцете на първособствениците, като повечето от тях не се занимават със земеделско производство и не живеят в общините, където се намират земите. В същото време цените дори на малки, разпокъсани имоти значително нарастнаха и постъпленията от продажбата им  са добър доход  за първособствениците.  Ето защо, не очаквам  продажбите  от първособственици да намалеят значително.

- Имате ли продавачи от т. нар. „камикадзета“, тоест хора с пари като адвокати, нотариуси, лекари, които са купили земя и вече са разочаровани от доходността и продавате?

По принцип не бих използвал това понятие. Нашето дружество не е купувало земя от такива продавачи и нямам информация да има много такива продавачи изобщо. Друг е въпросът, че ефективната  покупка и управление  на земеделски земи се извършва най-добре от  екипи с опит в тази област и в рамките на голям инвестиционен проект, а не от индивидуални инвеститори .

- Кога планирате да бъде осъществено увеличението на капитала на Риъл Булленд АД?

Началото на публичното предлагане, чрез  което ще се реализира увеличението на капитала, ще бъде най-вероятно през втората половина на май. Точната дата зависи от момента на потвърждаване на Проспекта за публично предлагане на акциите от страна на КФН.

Регистрирайте се за участие в срещата на Клуб Investor.bg, за да научите накъде върви селското стопанство на България!

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на подкрепата на СИБАНК, Niva.BG и  Домейн Бояр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още