IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11% ръст на чуждите туристи през лятото се очаква във Варненска област

Заявен е среден ръст на полетите до четирите летища от 40% през седмицата преди Великден

17:37 | 11.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Във Варненска област се очаква около 11% ръст на чуждите туристи през сезона спрямо миналата година. Това съобщи кметът на града Иван Портних след среща с министъра на туризма Стела Балтова, съобщават от Министерството на туризма.

Прогнозата е на база данните от международните изложения, на летището и на бизнеса.

Според кмета Варна се превръща в целогодишна дестинация, тъй като се увеличават полетите на нискотарифните авиокомпании. Вече има заявен интерес от четири авиопревозвача да поддържат целогодишни линии.

Иван Портних посочи, че продължава осъществяването на важни инфраструктурни проекти в региона – пречиствателната станция на Златни пясъци, който тази година навършва 60 години, ремонтът на Аспаруховия мост, домакинството на Варна като европейска младежка столица, промените в управлението на минералните води.

През тази седмица само в област Варна, заради предстоящите Великденски празници, се очакват около 20 хил. туристи от Румъния. В страната повече чужденци през този период ще дойдат от Гърция, Македония, Сърбия и др., предимно с личните си автомобили или с автобусен транспорт. 

Като цяло се очертава среден ръст на полетите до четирите летища от 40% през тази седмица спрямо същия период на миналата година. „Летище София“ прогнозира 23% ръст на пътниците от Германия, 41% от Великобритания, Испания и Италия по 40%, Франция - 11%, Холандия – 25% и др., посочи министърът. Освен българи, които ще се приберат в страната, се очакват и много чужди туристи.

По-голямата част от българите ще осъществят туристически пътувания в рамките на страната. Предпочитани дестинации от българите, избрали да посрещнат Великден в чужбина, са Гърция, Македония и Сърбия, но значителен брой планират да посрещнат Великден и в Италия, Испания, Германия.

Само в Албена и Балчик се очакват над 2 хил. туристи за Великденските празници.

Проблемът с липсата на кадри в туризма не може да се реши с "внос" на специалисти, а като работодателите увеличат заплатите в сектора, каза във Варна министърът на туризма.

През тази година се очаква в родните курорти да бъдат наети няколко хиляди служители от чужбина, основно от Украйна и Молдова. Според нея този "внос" обаче решава проблемите в краткосрочен план, затова работодателите трябва да мислят визионерски как да разчитат на българските работници. Балтова допълни, че в министерството вече е сформирана работна група, която трябва да подготви концепция за кадрите в бранша, която ще бъде представена и пред Световната организация по туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още