Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

9 пречиствателни станции на морски общини с над 2 хил. жители трябва да бъдат разширени

Необходими са сериозни инвестиции, заяви зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова

9 пречиствателни станции на морски общини с  над 2 хил. жители трябва да бъдат разширени

Снимка: Pixabay

Девет пречиствателни станции на населени места по морето с над 2 хил. жители трябва да бъдат реконструирани и разширени. Това каза пред БНР зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Тя посочи, че по крайбрежието има 26 агломерации с над 2 хил. жители, които според евродирективите трябва да пречистват водите си.

За 15 от тези агломерации пречиствателните съоръжения изцяло отговарят на изискванията и могат да посрещнат увеличен поток туристи в следващите години. Девет от пречиствателните съоръжения имат нужда от реконструкция за увеличаване на капацитета през лятото и модернизиране.

Очакваме да имаме решение за всички населени места в Черноморския регион, това ще се случи постепенно. Това е дълъг период, който изисква сериозни инвестиции, уточни Атанаска Николова.

Още по темата

Тя припомни, че със средства от програма „Околна среда“ 2007 – 2013 г. осем пречиствателни станции по морето бяха изградени или реконструирани.

От новата програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. най-голям процент средства отива за ВиК сектора и част от тях вече са насочени към Черноморския регион.

Вече се работи по пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“, започва  модернизацията и на пречиствателната станция Китен-Приморско.

Атанаска Николова допълни, че комплексни проверки за състоянието на водите се правят от регионалните екоинспекции в  Бургас и Варна, а мобилни екипи на здравното министерство ще вземат проби в зоните за къпане.

Обичайно се проверяват и реките, които се вливат в Черно море. Набират се проби от местата, където има зауствания на отпадни води – населени места и предприятия.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове