IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Албена“ АД взема концесията на плаж „Кранево-север“ за 15 години

Правителството откри процедура за концесия и на плаж „Созопол - запад“

16:51 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Правителството определи дружеството „Албена“ АД за концесионер на морския плаж „Кранево-север“ в община Балчик и упълномощи министъра на туризма да сключи договора за концесията в едномесечен срок от влизане в сила на решението.

Концесията е със срок от 15 години, а концесионерът се задължава за целия срок да предоставя цена за един чадър и един шезлонг от по 6 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 7,80 на сто без ДДС.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 50 555 лв. без ДДС. Предложението за инвестиции, свързани с подобряване на достъпа до морския плаж, е в размер на 301 470 лв. с ДДС.

С друго свое решение правителството откри процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Созопол - запад“. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията, съобщава правителственият пресцентър.

Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е почти 13 580 лева без ДДС. Той е определен съгласно приетата от Министерския съвет методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия, по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Решението за откриване на процедура за концесия на морския плаж цели да го обезпечи със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, както и предоставяне на обществени услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още