IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Новата концепция за плажовете ще се обсъжда и с бизнеса

Важно е предварително да се чуе мнението на професионалистите, заяви министърът на туризма

10:17 | 28.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Готова е новата концепция за стопанисване на плажовете. Тя ще бъде обсъдена неформално с бизнеса, преди да бъде предложена за обществено обсъждане. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Важно е предварително да се чуе мнението на професионалистите, така че текстовете да не създават излишна полемика, а да бъдат работещи, обясни тя.

Концепцията предвижда плажовете да бъдат категоризирани в четири групи - според достъпа, релефа и други характеристики. Ще последва промяна в методиката, по която се отдават под наем. 

Към момента Министерството на туризма е обявило 24 процедури за отдаване на плажове под наем. Днес ще бъдат обявени още шест. Целта е максимална скорост да се намерят стопани на тези плажове, които бяха с изтекли концесии, каза още Ангелкова. 

Министърът посочи, че се е състояла серия от срещи за предстоящия сезон с всички морски общини. Тази обиколка няма да е последна, предстоят още такива в натоварените месеци. Едно от новите предложения, възникнали в хода на срещите, е екипи на здравните инспекции и местните власти денонощно да мерят шума и да налагат глоби.

Това лято ни очаква много добър летен сезон и ръстове от всички ключови пазари. Трябва да предложим високо качество, за да се върнат туристите и следващото лято. Министерството на туризма вече отговаря за стопанисването на плажовете и ще следи да ли се спазват правилата, каза тя.

Всяка година неохраняемите плажове са около 90, така е и през тази година. От тях 14 са в област Добрич, 22 - в област Варна и 54 - в област Бургас. Няма да бъдат охранявани трите плажа със специален статут - Корал, Иракли и Карадере.

"Къмпингите по нашето Черноморие са строени през 70-те и 80-те години. Трябва да отговорим на очакванията, но в същото време да опазим природата, плажовете и морето, като предлагаме качествен продукт", коментира още Николина Ангелкова.

По думите ѝ през този летен сезон България е предпочитана дестинация за лятна почивка. На първо място е засилен интересът от Русия, като сме в техния топ 3 на предпочитани места за лятна почивка от външните дестинации.

Очаква се 30% ръст на туристите от Русия на база на ранните записвания, над 20% ръст от Германия, 15% от Великобритания, 40% от Полша. За първи път има чартърни полети от Франция до Черноморието. От 3 до 5% ще е ръстът на румънските туристи. Според министъра сме успели да привлечем голяма част от туристите на Гърция и Турция.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Manyface God"
преди 7 години
С чий бизнес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още