Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Ангелкова: Забраната за диво къмпингуване е крачка към природосъобразен туризъм

Развалянето на концесията за ски зоната в Банско излага на риск целия зимен туризъм, смята министърът

Забраната за „дивото къмпингуване“ всъщност е първата крачка за промените, с които се определят плажовете за природосъобразен туризъм. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че по този начин всъщност се защитават плажовете „Иракли“, „Корал“ и „Карадере“, които няма да могат да се отдават на концесия, както и да се извършва търговска дейност. Със забраната за къмпингуване тези плажове ще бъдат опазени чисти, убедена е Ангелкова.

Задължение за почистване на плажовете ще имат съответните общини, каза още тя.

Още по темата

Министърът уточни, че забрана за къмпинг на плажа има в повечето европейски държави – Италия, Испания, Португалия, Франция, Гърция и други.

Ангелкова беше категорична, че в т.нар. Зона А (в която попада плажната ивица по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - бел. ред) ще може да се къмпингува само на определени места – тоест където има осигурена течаща вода, ток и места за паркиране. 

Водят се разговори с концесионерите на плажове и хотелиери да бъдат осигурени нормални условия за почивка, както и по-ниски или нулеви цени за чадърите от това лято, съобщи още министърът на туризма. „Концесионерите, с които сме говорили до момента, изразиха готовност да направят подобрения, така че да се подобри туристическата услуга през това лято“, допълни тя.

Според нея сигналите от един от основните пазари – руския, са много оптимистични за това лято - България е предпочитана дестинация за руските туристи през това лято.

„Аз съм за развитието на туризма и за втори кабинков лифт в Банско, при спазване на правилата“, коментира още министърът на туризма.

Според нея на вчерашната среща между еколози, представители на институциите и инвеститорите в зимния курорт е била обсъждана по-скоро концесията на ски зоната, а не толкова изграждането на втори лифт. „Премиерът иска всичко да е прозрачно и по правилата“, допълни Ангелкова, като обясни, че по тази причина е била организирана срещата със заинтересованите страни.

Тя отказа да коментира собствеността на концесионера „Юлен“, но допълни, че рисковете за държавата от едностранно прекратяване на концесията са много, защото трябва да бъдат изплатени всички направени инвестиции, а от друга страна ще пострада и имиджът на зимния туризъм.

„Банско е един от водещите ни курорти за зимен туризъм“, посочи тя и припомни, че проучване на Trip Advisor посочи курорта на първо място в Европа по достъпност, тоест съотношение между цена и предлагано качество.

Ангелкова предупреди още, че при разваляне на концесията ще има съдебен спор и държавата „минимум пет години няма да може да направи нищо в курорта“. Нещо повече - 37% от жителите на община Банско са заети в сферата на туризма, допълни тя. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ако политиците искаха да предпазят природата от замърсяване, щяха да направят нещо, а не да забраняват нещо. Просто можеха да осигурят вода, ток и регулярно извозване на сметта, но това вече си е работа, а не... политика. Друг е въпросът, че на тях въобще не им пука за природата, а се готвят да лепнат още комисионерска лой към стройните си тела!
5
 
3
 
3
преди 5 години
Добре са го измислили да забранят къмпингуването за да не се замърсява природата, но нека да помислят и за хората които желаят да бъдат на почивка по тези места. Рено е да се разреши някакво застрояване по тези плажове за да се изгради инфраструктура и да може хората да почиват цивилизовано.
1
 
4
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
*** пор_ното!
2
 
20
 
1
преди 5 години
Ох, ще дойде момента да отидете при бай Ставри, ще дойде..., драги управляващи....

Още от Новини от Черноморието
Алианс ще развива имиджа на българското Черноморие