IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Забраната за диво къмпингуване е крачка към природосъобразен туризъм

Развалянето на концесията за ски зоната в Банско излага на риск целия зимен туризъм, смята министърът

10:33 | 08.03.16 г. 4
Ангелкова: Забраната за диво къмпингуване е крачка към природосъобразен туризъм

Забраната за „дивото къмпингуване“ всъщност е първата крачка за промените, с които се определят плажовете за природосъобразен туризъм. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че по този начин всъщност се защитават плажовете „Иракли“, „Корал“ и „Карадере“, които няма да могат да се отдават на концесия, както и да се извършва търговска дейност. Със забраната за къмпингуване тези плажове ще бъдат опазени чисти, убедена е Ангелкова.

Задължение за почистване на плажовете ще имат съответните общини, каза още тя.

Министърът уточни, че забрана за къмпинг на плажа има в повечето европейски държави – Италия, Испания, Португалия, Франция, Гърция и други.

Ангелкова беше категорична, че в т.нар. Зона А (в която попада плажната ивица по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - бел. ред) ще може да се къмпингува само на определени места – тоест където има осигурена течаща вода, ток и места за паркиране. 

Водят се разговори с концесионерите на плажове и хотелиери да бъдат осигурени нормални условия за почивка, както и по-ниски или нулеви цени за чадърите от това лято, съобщи още министърът на туризма. „Концесионерите, с които сме говорили до момента, изразиха готовност да направят подобрения, така че да се подобри туристическата услуга през това лято“, допълни тя.

Според нея сигналите от един от основните пазари – руския, са много оптимистични за това лято - България е предпочитана дестинация за руските туристи през това лято.

„Аз съм за развитието на туризма и за втори кабинков лифт в Банско, при спазване на правилата“, коментира още министърът на туризма.

Според нея на вчерашната среща между еколози, представители на институциите и инвеститорите в зимния курорт е била обсъждана по-скоро концесията на ски зоната, а не толкова изграждането на втори лифт. „Премиерът иска всичко да е прозрачно и по правилата“, допълни Ангелкова, като обясни, че по тази причина е била организирана срещата със заинтересованите страни.

Тя отказа да коментира собствеността на концесионера „Юлен“, но допълни, че рисковете за държавата от едностранно прекратяване на концесията са много, защото трябва да бъдат изплатени всички направени инвестиции, а от друга страна ще пострада и имиджът на зимния туризъм.

„Банско е един от водещите ни курорти за зимен туризъм“, посочи тя и припомни, че проучване на Trip Advisor посочи курорта на първо място в Европа по достъпност, тоест съотношение между цена и предлагано качество.

Ангелкова предупреди още, че при разваляне на концесията ще има съдебен спор и държавата „минимум пет години няма да може да направи нищо в курорта“. Нещо повече - 37% от жителите на община Банско са заети в сферата на туризма, допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Ако политиците искаха да предпазят природата от замърсяване, щяха да направят нещо, а не да забраняват нещо. Просто можеха да осигурят вода, ток и регулярно извозване на сметта, но това вече си е работа, а не... политика. Друг е въпросът, че на тях въобще не им пука за природата, а се готвят да лепнат още комисионерска лой към стройните си тела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Repoman
преди 8 години
Добре са го измислили да забранят къмпингуването за да не се замърсява природата, но нека да помислят и за хората които желаят да бъдат на почивка по тези места. Рено е да се разреши някакво застрояване по тези плажове за да се изгради инфраструктура и да може хората да почиват цивилизовано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
*** пор_ното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Ох, ще дойде момента да отидете при бай Ставри, ще дойде..., драги управляващи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още