Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Арбитражният съд към БТПП прекрати делото за приватизацията на БМФ

Възможно е държавата да получи неустойки, смята Валери Симеонов

Арбитражният съд към БТПП прекрати делото за приватизацията на БМФ

Снимка: navbul.com

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг" срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), като се е позовал на липса на компетентност за разглеждане на спора.

Така исканията на дружеството за промяна на приватизационния договор са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, пише в съобщение на пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов. 

Още по темата

Съдебният спор започна след решение на арбитража от 2016 г., с което се уважава частично искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор за Български морски флот (БМФ). Така дружеството получава възможност да избегне санкциите за неизпълнение на контракта, се припомня в цитираното от БТА съобщение.

На 30 юни 2017 г. Министерският съвет взе решение и Агенцията за приватизация представи във Върховния касационен съд (ВКС) иск за отмяна на това решение. Четири месеца по-късно ВКС го отмени и върна на арбитража.

Припомняме, че решението на арбитража, според което не се дължат неустойки, бе основано на мотива, че световната криза е засегнала "Кей Джи Маритайм Шипинг". В спора за изпълнението на приватизационния договор Валери Симеонов обяви, че държавата ще иска да си върне собствеността в компанията. През октомври 2017 г. той внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП.

На 21 декември 2018 г. се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор. Според съобщението, ако бъде установено неизпълнение, ще бъдат предприети законови действия за начисляване на неустойка за приблизително 58 млн. лв. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Проверката на Шабленското езеро не установи нарушение при източването