IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арбитражният съд към БТПП прекрати делото за приватизацията на БМФ

Възможно е държавата да получи неустойки, смята Валери Симеонов

12:41 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: navbul.com</em></p>

Снимка: navbul.com

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг" срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), като се е позовал на липса на компетентност за разглеждане на спора.

Така исканията на дружеството за промяна на приватизационния договор са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, пише в съобщение на пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов. 

Съдебният спор започна след решение на арбитража от 2016 г., с което се уважава частично искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор за Български морски флот (БМФ). Така дружеството получава възможност да избегне санкциите за неизпълнение на контракта, се припомня в цитираното от БТА съобщение.

На 30 юни 2017 г. Министерският съвет взе решение и Агенцията за приватизация представи във Върховния касационен съд (ВКС) иск за отмяна на това решение. Четири месеца по-късно ВКС го отмени и върна на арбитража.

Припомняме, че решението на арбитража, според което не се дължат неустойки, бе основано на мотива, че световната криза е засегнала "Кей Джи Маритайм Шипинг". В спора за изпълнението на приватизационния договор Валери Симеонов обяви, че държавата ще иска да си върне собствеността в компанията. През октомври 2017 г. той внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП.

На 21 декември 2018 г. се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор. Според съобщението, ако бъде установено неизпълнение, ще бъдат предприети законови действия за начисляване на неустойка за приблизително 58 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още