IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедстващите украински моряци в порт "Варна" получиха заплатите си

Съюзът на транспортните синдикати ще създаде фондация за подпомагане на транспортни работници от чужбина

16:17 | 03.04.15 г.
Бедстващите украински моряци в порт "Варна" получиха заплатите си

Бедстващите украински моряци от кораба Asian Dream са получили заплатите си, забавени с четири месеца, съобщи Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ).  

Преди дни на кораба, който е в пристанище "Варна", свършиха провизиите и се наложи БЧК да снабди моряците с храна в края на март. Тогава е повдигнат въпросът за забавените плащания и задължения на собственика на кораба не само към моряците, но и към институции и обслужващи плавателния съд фирми на пристанище Варна. 

Очаква се утре петима моряци да бъдат репатрирани и екипажът да бъде попълнен с нови кадри. Корабът обаче ще остане във водите на пристанище Варна, тъй като има процедура смяна на флага.

Съюзът на транспортните синдикати в България е решил да учреди фондация за транспортни работници от чужбина, изпаднали в беда на територията и в териториалните води на България, в това число моряци, пилоти, шофьори, железопътни работници.

Фондацията ще набира средства и ще работи в партньорство с организации, сдружения, компании, обединения, които също биха могли да реагират адекватно и навременно в ситуации, подобни на казуса с кораба Asian Dream.

СТСБ допълва, че корабът станал „заложник“ на неизпълнени уговорки и неизплатени сметки от страна на корабособствениците – Asian Dream Sniping Ltd и упълномощения от тях оператор International Maritime Advisor and Management. Проверка установила, че двете фирми са регистрирани на един и същ адрес в Шанхай. Плавателният съд е регистриран с либерийски флаг и към настоящия момент арестуван във Варненското езеро.

Имало и редица други нарушения, сред които и нуждата от репатриране на членове на екипажа, работещи на кораба повече от година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още