Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

"БМФ Порт Бургас" изгради терминал за втечнени въглеродни газове

Там ще се разтоварва втечнен газ пропан-бутан

„БМФ Порт Бургас” изгради първото в страната претоварно съоръжение за втечнени въглеродни газове. Новият терминал е специализиран за товаро-разтоварни дейности на втечнен газ пропан-бутан, който ще бъде доставян за нуждите на газостанции, газови и промишлени инсталации, за отопление на  сгради. Досега целият внос на пропан-бутан у нас се  извършваше през пристанища в Румъния, съобщи компанията.

Още по темата

Според концесионера на бургаското пристанище съоръжението отговаря на всички изисквания, включително за контрола на митниците върху средствата за измерване на акцизни стоки.

За да изгради новото съоръжение, дружеството е разширило съществуващия буферен склад за течни горива, намиращ се на територията на Терминал „Бургас Изток 2“. Чрез съоръжението концесионерът очаква да предоставя по-ефективна услуга на товародателите от България, Сърбия и Македония и да разшири клиентската си база.

От „БМФ Порт Бургас” припомнят, че компанията взе на концесия част от Пристанище Бургас през 2012 г. и междувременно са направени различни инвестиции в порта. Компанията стопанисва терминалите „Бургас изток – 2”, „Бургас Запад” и Складова база „Лозово” (сухо пристанище).

Концесионерът планира да повиши значително капацитета за обработка на товарите, което изисква пълно обновяване на мощностите и изграждане на нови съоръжения.

През първата година на концесията инвестициите в подновяване на техниката и модернизиране на инфраструктурата са били за над 12 млн. лева. През 2014 г. в терминалите „Бургас изток – 2” и  „Бургас Запад” са инвестирани над 50 млн. лв.

През тази година дружеството изгради специализиран комплекс за обработка на зърнени товари на терминал „Бургас Изток 2” - 5 силоза с обща капацитет 75 000 т зърно. Към момента на терминалите са заети над 900 души.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
"Досега целият внос на пропан-бутан у нас се извършваше през пристанища в Румъния, съобщи компанията."

Така ли? Ами тия вагони-цистерни, дето пристигат с ферибота във Варна да не би с морска вода да са пълни?

Още от Новини от Черноморието
Намаляват се концесионни възнаграждения по договори за плажове