Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Борисов откри реновираната Морска градина в Бургас

Инвестицията е за 5,8 млн. лева, а паркът е реконструиран по снимки отпреди век

Борисов откри реновираната Морска градина в Бургас

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие е благоустройство Николай Нанков откриха обновения със средства от Оперативна програма „Региони в растеж” Приморски парк в Бургас, съобщава се на сайта на Община Бургас.

Инвестицията е на стойност близо 5,8 млн. лева, а паркът е реконструиран по снимки отпреди век. При реализацията на останалите компоненти до средата на 2019 г. в града ще бъдат инвестирани близо 30,5 млн. лева, уточняват от регионалното министерство. 

Премиерът откри ремонтираната част на историческото ядро на Морската градина. Тъй като зоната е под специален статут на паметник на парковото изкуство, при реконструкцията й са спазени специални изисквания на Министерството на културата с цел да бъде съхранен всеки детайл, който е бил при създаването преди десетилетия. При проектирането на реконструкцията са се използвали стари снимки. 

Още по темата

Реализираните дейности в рамките на проекта включваха основна реконструкция на амортизираната алейна мрежа, питейни фонтани и подпорни стени. Парковата мебел е изцяло подменена. Монтирани са пейки, кошчета за отпадъци, кошчета за кучешки екстременти, информационни табели, велосипедни стойки, перголи, автоматиизрани тоалетни, пригодени за хора в неравностойно положение, осветителни тела, стълбове и др.

За да се съхранят и поддържат елементите на зелената система, в обхвата на проекта и с цел максимално съхраняване и използване на природните ресурси е изградена цялостна икономически и природосъобразна система за поливане на озеленените площи, отговаряща на съвременните изисквания и технологии. Изградена е и система за събиране на повърхностните дъждовни води в два подземни резервоара и използването им за поливане на зелените площи.

Ремонтиран е фонтанът до открита сцена "Охлюва". Той вече е с нови водни ефекти и художествено осветление. Една от основните атракции бе изграждането на алея, разположена в южната част на парка, която е решена с ефирни пергули, по които се развива красива увивна растителност.

Извършен е също така основен ремонт и рехабилитация на съществуващата някога детска площадка пред хотел "Приморец". Нейната приблизителна площ е 300 кв. м. и е предназначена за възрастова група от 3-12 г. Монтираното комбинирано детско съоръжение е с функции за катерене, висене, пързаляне, комуникация и ролеви игри.

Осигурено е видеонаблюдение на територията на Приморски парк - стара част от паметника на Пушкин до хотел "Приморец", до входно-изходните точки на границата с градската част по протежението на бул. "Демокрация" и крайбрежната алея от входа на Централния плаж по предмостовото пространство.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Започват проверки на фирми без право да превозват туристи