Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Бургас получи допълнително 163 хил. лв. за енергийна ефективност

Морската община модернизира стари отоплителни инсталации в обществени сгради

Бургас получи допълнително 163 хил. лв. за  енергийна ефективност

Модернизираната отоплителна инсталация в бургаския квартал "Меден рудник". Снимка: МЕ

Община Бургас получи допълнително 163 хил. лв. за  изпълнение на мерки за енергийна ефективност по Норвежката програма за сътрудничество. Това стана ясно при днешното посещение на енергийния министър Теменужка Петкова в морския град, която връчи чека със сумата на зам.-кмета Йорданка Бенова-Ананиева, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Още по темата

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на енергоефективна отоплителна инсталация в сградите на основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Ветрен“. Сегашната инсталация ще бъде заменена с автоматичен котел на биомаса. Ще бъде подменена и топлопреносната мрежа, като се очаква разходите за енергия да намалеят с 15 kWh/година.

В Бургас енергийният министър даде символичен старт на работата на районната отоплителна инсталация в квартал „Меден рудник“. Модернизираната централа ще произвежда енергия за две училища и една детска градина, в които се обучават над 3 хил. деца.

Проектът се изпълнява по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Общо по програмата за района на Бургас са отпуснати над 2,5 млн. лв.

От министерството припомнят, че през 2015 г. са подписани 34 договора с 32 общини за безвъзмездна финансова помощ  на обща стойност 20,4 млн. лв. В София и в Мадан се финансират по два проекта.

По процедурата се предоставят средства за повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници за отопление в обществени сгради. От финансираните 34 проекта 17 се изпълняват в сътрудничество с норвежки партньори.

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове