IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българо-гръцка проектна компания ще развива жп връзката Солун – Русе

Проектът е част от мултимодалния коридор между Егейско и Черно море Sea2Sea

16:38 | 02.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Българо-гръцка проектна компания ще работи за развитието на железопътната връзка „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в „Евксиноград“ съвместна декларация за развитието на връзката,  съобщи пресцентърът на МС.

Съвместната проектна компания ще работи по следващата фаза на проекта. До средата на декември ще бъде подготвено и междуправителствено споразумение.

Началото на проекта беше поставено с меморандум за разбирателство, подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в Кавала през септември 2017 г. при посещение на правителствена делегация от България начело с Борисов. 

В съобщението се изтъква, че проектът е от  голямо стратегическо и икономическо значение.

Цели развиването на двойна железопътна ос, електрифициран коридор с модерна система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища.

Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море Sea2Sea.

В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

555 555

Източник: МС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
До 2 и 3 Као От Солун със скоростна железница до Бургас и Варна след това до Русе и от там по Дунав та чак до Хамбург Кое точно не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ше ти дам жокер, че кой знае кво ще измислиш сега :)горе в статията има картинка, виж е първо после глу.постите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 5 години
евала професор Люсиен Митев, от Солун до Хамбург през Варна и Русе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още