IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските пристанища вече са с електронни досиета

Нова система на „Пристанищна инфраструктура” обхвана 28 морски и речни порта, терминали и плавателните канали

10:18 | 27.08.14 г.
Българските пристанища вече са с електронни досиета

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” дигитализира всички поддържани от него регистри, документи за собственост и други актове, свързани с пристанищната инфраструктура, скици и карти, съобщи компанията.

Експерти на дружеството представиха географската информационна система,  изградена с финансиране от Оперативна програма „Транспорт”. Тя обхваща 28 морски и речни пристанища и пристанищни терминали, а също така и отделни терени в обхвата на пристанищата, в това число и двата важни за корабоплаването канали 1 и 2 в района на пристанище Варна.

Изградената географска информационна система осигурява възможност за анализ на информация за пристанищата за обществен транспорт с национално значение, за оптимизиране на управлението на държавните активи в пристанищната инфраструктура, както и по-ефективното  планиране на средствата за поддръжка и модернизация на българските пристанища като част от транспортната мрежа на Европейския съюз.

Пространствените данни за инфраструктурата на пристанищата с национално значение за обществен транспорт ще бъдат достъпни чрез Националния портал за пространствени данни, който се изгражда и поддържа от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" и чрез него с геопортала на инфраструктурата за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE).

Проектът е на обща стойност е 4,7 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още