IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни откриха нарушения при търговци на риба

Оборотите растат в пъти по време на акциите на НАП

10:26 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Търговци на риба не отчитат извършените от тях продажби на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас. Това са установили при проверки инспекторите от звеното за фискален контрол на Националната агенция за приходите (НАП).

По време на наблюденията отчетените среднодневни продажби на един от търговците са се увеличили със 740%, а на друг 421%, в сравнение с месеците отпреди присъствието на данъчните, информира приходната агенция. 

Наблюденията на продажбите на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас са извършени на два етапа – през април и през септември 2016 г. Данъчните констатират, че макар и да има леко подобрение в поведението на търговците на риба през септември, в сравнение с април, като цяло по време на тяхното присъствие среднодневните обороти на търговците растат в пъти в сравнение с месеците преди това.

Така например среднодневните продажби през април по време на наблюденията на фискален контрол са средно 4 пъти по-високи от преди това. В същото време, по време на присъствието на инспекторите през септември, оборотите отново са се вдигнали, но вече с 2,5 пъти.

Според данъчните предпоставките за укриване на доходи от търговците на риба са свързани с остаряла нормативна база, регламентираща продажбата на пресния улов. Друг проблем е и нелегалният внос в багажници и микробуси на морска стока от Гърция, тъй като е изключително трудно документирането на реалното количество риба, влизащо в страната.

За да се ограничи сивата икономика при търговията с риба, от НАП планират да проведат разговори и съвместни контролни действия с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още