Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Депата за отпадъци са сред рисковите екопроекти

Една от причините е замразяването на средствата по оперативната програма, отбеляза Ивелина Василева

Депата за отпадъци са сред рисковите екопроекти

Ивелина Василева провери изграждането на регионално депо в бургаското село Братово. Снимка: БТА

Има сериозни забавяния по проектите за изграждане на регионални депа за отпадъци в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА. Тя днес провери работата по довършването на депото за отпадъци край бургаското село Братово. То ще обслужва девет общини.

Още по темата

Василева посочи някои рискови проекти. Сред тях са депата в Самоков, Разлог, община Бани, Русенско. Тя добави, че министерството ще се опита да спаси каквото е възможно до края на 2015 г., тъй като в следващия програмен период страната ни не може да разчита на европейски пари за изграждане на сметища.

Министърът припомни, че по новата програма "Околна среда" 2014-2020 предвидените средства за сектор „Отпадъци“ са само за съоръжения за предварителното третиране.

В добри темпове се движат проектите в Бургас, София, Стара Загора и Габрово. Но навсякъде има забавяне, отчете министърът. Като причина за това тя посочи спрените пари и в последствие разблокирани средства по оперативна програма "Околна среда" 2007-2013.

При проверката стана ясно, че депото край бургаското село Братово ще е готово до края на годината и при обслужването ще бъдат наети 45 души на работа. То ще обслужва девет общини - Бургас, Сунгурларе, Карнобат, Руен, Айтос Средец, Камено, Несебър и Поморие.

Стойността на съоръжението е 43 млн. лева. То се изгражда по програма "Околна среда". Заради блокирането на програмата в продължение на година – от ноември 2013 до ноември 2014 г. се е наложило община Бургас да  осигури необходимите пари. Сега общината очаква да получи парите си обратно, каза кметът Димитър Николов.

По-късно Ивелина Василева провери и  реконструкцията на ВиК мрежата в Поморие и пречиствателната станция. Тя отбеляза, че проектът за дълбоководното заустване е трябвало да бъде съгласуван с Министерство на инвестиционното проектиране, но 9 месеца това не е станало.

Междувременно по време на инспекциите Василева е коментирала, че очакваните загуби за страната ни по оперативната програма до края на годината са между 140 и 200 млн. евро, съобщи БНР.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Полиция влезе в Община Поморие, разследват обществени поръчки за над 17 млн. лева