IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет фермерски пазара работят в момента в България*

И в Бургас вече има пазар за директни проджаби на продукти от стопанствата

13:46 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Десет фермерски пазара работят към момента в България. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева, която заедно с кмета на Бургас Димитър Николов присъства на официалното откриване на фермерски пазар в морския град. 

По думите на Танева през последната година интересът на земеделските производители към сдружаването се увеличава, благодарение на възможностите за подкрепа, информира пресцентърът на агроминистерството.

Десислава Танева припомни, че за създаването на фермерски пазари има два инструмента за подкрепа. Единият е по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), а другият е чрез инвестиционни програми.

„В началото на мандата бяха регистрирани едва осем организации на производители, а към днешна дата те са 32“, каза тя и посочи, че се очаква резултатът да е много повече точки на директно предлагане на фермерска храна.

Десислава Танева съобщи още, че Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) е направила близо 10 000 консултации за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР.

В края на август се очаква да  бъде отворен прием по мярка 7.2 „ Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” . Министърът призова да се реализират проекти с устойчиви бизнес намерения, а не само заради евросубсидии.

*Новината е допълнена в 15.19 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още