Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Девня, Белослав, Аксаково и Варна създадоха Зона за иновации и развитие

Заедно общините ще кандидатстват за еврофинансиране

Девня, Белослав, Аксаково и Варна създадоха Зона за иновации и развитие

Снимка: Архив Ройтерс

Четирите варненски общини с най-голям икономически потенциал създадоха първата в Североизточна България Зона за иновации и развитие, съобщи БНТ.

Кметовете на Девня, Белослав, Аксаково и Варна подписаха вчера меморандум за икономическо сътрудничество. Юридическото обединение на общините им дава възможност да кандидатстват за еврофинансиране на по-големи проекти. Целта на сдружението е да подобри жизнения стандарт в региона, да обедини възможностите на местния бизнес и да привлече повече чужди инвеститори.

През последната година много чуждестранни инвеститори са посещавали Варна и региона с намерението да развива бизнес. Оказва се обаче, че поотделно общините не могат да отговорят на техните изисквания и са необходими условия за цялостно обслужване на бизнеса.

Още по темата

“Обединяваме потенциала си като този на висшите учебни заведения, институти, така, разбира се, чисто инфраструктурните ни дадености, географското положение, човешкия ресурс”, коментира кметът на Варна  Иван Портних.

Обединяването на четирите общини в Зоната за иновации ще ускори решаването на конкретни важни инфраструктурни въпроси, смятат кметовете.

Зоната за развитие и иновации обединява общините около Варненското езеро. Тук се намират ключови за икономиката на региона предприятия, а районът разполага с важни транспортни и логистични връзки.

„Териториите между Аксаково, Белослав, Девна и Варна са уникални места за бизнес – с изключително добра транспортна инфраструктура", казва  Атанас Стоилов, кмет на Аксаково.

Зоната е отворена и се предвижда към нея да се присъединят и други общини.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове