IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитров: Произвеждаме с 1/3 повече, а получаваме 17% по-малко

КНСБ настоява държавата да гарантира правото на работниците да се сдружават и в частния сектор

09:55 | 17.06.15 г. 1
Димитров: Произвеждаме с 1/3 повече, а получаваме 17% по-малко

Българинът произвежда с 1/3 повече в сравнение със старта на прехода преди 25 г., но получава със 17% по-малко. Това обяви на синдикална среща край Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от агенция „Черно море”.

Той подчерта, че всъщност не се следва основното правило, проповядвано от бизнеса – произвеждайте повече, за да получавате повече. „Ето, произвеждаме повече, но защо получаваме по-малко, дори не толкова, колкото сме вземали в началото. Това е големият въпрос“, каза Пламен Димитров.

Президентът на синдиката постави акцент върху факта, че там, където има синдикални организации и колективни трудови договори, заплатите са с около 30% по-високи. Поради тази причина от КНСБ настояват държавата да гарантира правото на работниците да се сдружават дори в частния сектор. Пламен Димитров каза още, че Бойко Борисов е дал обещания в тази посока.

70 000 - 80 000 образовани и интелигентни българи напускат страната ни всяка година и са нужни спешни мерки, за да ги задържим, алармират синдикалистите. Според тях държавата трябва да се ангажира с две важни стъпки в тази посока. На първо място това е нова дългова стратегия, с която да се подобри положението в няколко основни сектора – енергиен, железопътен и водоснабдяване и канализация. За да се изпълни всичко необходимо в посочените ключови сфери, са необходими около 20 млрд. лв. по изчисления на специалисти, тъй като проблемите там се множат в продължение на 25 години и много от нуждите не са покривани.

Според синдикалистите от КНСБ е по-добре положението в трите сектора да се подобри за сметка на повишаване на държавния дълг и това е една тежка, но наложителна крачка, за да се задържат образованите и интелигентни хора в България. „Аз предпочитам децата ми да плащат този дълг, но да останат да работят и да се развиват тук, а не да заминат зад граница“,  каза Пламен Димитров. Другата важна стъпка, за да останат хората в България, според синдикалистите, е възраждане на икономиката с акцент върху нови, модерни и работещи сектори.

Законопроектът за промени в Кодекса на труда съдържа спорни пасажи, които защитават главно интересите на работодателите и неглижират правата на служителите, алармират от КНСБ. Синдикалистите са притеснени на първо място от предложението за отпадане на графика за отпуски. Според тях при това положение е редно да отпадне и двегодишната давност, след която неизползваното от работника време за почивка вече не му се полага. От КНСБ настояват в новия Кодекс на труда да има текст, който гарантира ползването на полагащия се отпуск в рамките на календарната година, а ако това не е възможно, поне до края на следващата.

Друг момент, който според синдикалистите буди тревога, е предвидената възможност на работодателя да преценява дали да прекрати правоотношенията си с работник, придобил право на пенсия. От КНСБ настояват това решение да не зависи от работодателя.

Синдикалистите предлагат също така идеята за гъвкаво работно време да се прилага единствено в полза на служителите. „Тази промяна е мотивирана така, че да дава възможност работниците да съчетават професионалните и семейните си задължения. Важно е това да става ясно в текста на проектозакона. Трябва да се отчита мнението и необходимостта на работника, а не желанието на работодателя“, подчерта вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на среща на синдикалисти край Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 9
kane
преди 8 години
точно така!Само колективното трудово договаряне може да помогне на българския работникСамо икономики доминирани от синдикатите по сектори дават добър живот за работниците, никъде другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още