IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще са готови картите на дюните

МОСВ сезира прокуратурата с искане за обявяване за нищожност на ПУП на Бяла - Север

16:56 | 24.10.14 г.
До дни ще са готови картите на дюните

До края на месеца ще бъдат готови специализираните карти за Зони А и Б на всички черноморски плажове. Те ще защитят девствените кътчета по българското Черноморие и ще спасят от унищожаване дюните, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева.

Тези коментари са направени по време на среща на Захариева с представители на екологичните организации „Да спасим Карадере“ и Коалиция „За да остане природа в България“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие (МРР). На разговорите са присъствали експерти и от Министерството на околната среда и водите, Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), както и Агенцията по кадастър.

Срещата е по искане на екологичните организации заради казуса със застрояването на Карадере.

По този казус Захариева коментира, че от ДНСК са установили, че всички издадени 70 разрешения за строеж са с изтекъл срок и са невалидни.

Дирекцията е изпратила и писмо до главния архитект на община Бяла, с което го предупреждава, че ако издаде нови разрешителни за строеж, те ще бъдат отменени, ако не съответстват на изискванията на Закона за биологичното разнообразие и на Закона за опазване на околната среда, коментира още вицепремиерът.

По време на срещата е станало ясно, че МОСВ е сезирало прокуратурата с искане за обявяване на нищожност на Подробния устройствен план на Бяла  - Север, тъй като няма извършена екологична оценка.

Вицепремиерът Захариева се ангажира по случая с „Карадере“ МРР също да потърси възможности за прогласяване на нищожност на Подробния устройствен план на Бяла - Север на база на екологичната оценка, която трябва да е съобразена с кумулативния ефект от евентуалното застрояване.

Ще бъде сезирано и Министерството на земеделието и храните да извърши проверка на конкретни имоти, за да се провери дали е приключена процедурата по промяна на предназначението на земеделски земи и гори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още