IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До Варна се изгражда най-голямата индустриална зона в Северна България

Новата зона е на площ от над 9000 дка в Аксаково

18:16 | 11.02.21 г. 2
<p>
	<em>Иван Портних Снимка: БГНЕС</em></p>

Иван Портних Снимка: БГНЕС

До Варна ще бъде изградена най-голямата индустриална зона в Северна България. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Иван Портних, кмет на община Варна.

До края на март се очаква приемането на окончателния вариант на общия устройствен план на община Аксаково, с което ще се даде зелена светлина за развитие на новата зона, която е на площ от над 9000 дка в Аксаково.

"През последните години големи IT аутсорсинг компании разшириха дейността си и отвориха офиси в морската столица като KBC Group и Coca-Cola. PaySafe Group и Pontica Solutions също избраха морската столица за свой първи офис извън София", каза кметът.

"Човешкият капитал, а именно младите и образовани хора, които получават своето висше образование в нашите шест университета, са всъщност истинският капитал, потенциал и гарант за икономическото развитие на Варна", изтъкна Иван Портних. 

"На база макроикономическите данни веднага след София се нарежда Варна по БВП на глава от населението, размер на преки чуждестранни инвестиции на глава от населението и по средна работна заплата - това е една трайна тенденция и дори в условията на пандемия градът ни предоставя една добра бизнес среда, която позволява устойчив растеж и установяване на бизнес с висока добавена стойност", отбеляза той.

Портних коментира и че буквално на метри от пристанище "Варна-Запад", което е най-голямото пристанище в България с най-голям товарооборот, в момента върви задълбочаване на Варненското езеро, което ще позволи до пристанището да достигат и по-големи кораби. "Това ще осигури на най-голямата в Северна България индустриална зона прекрасни логистични връзки", каза още Портних.

Кметът на община Варна сподели, че в момента се разработват предпроектни проучвания за лека градска желеница, която ще води до новата индустриална зона; разширяване на бул. "Цар Освободител" в посока летището и изхода на магистралата към индустриалната зона; изкачване на магистралата от бул. "Сливница"; и приключване на предварителни процедури по изграждането на детелината до Игнатиево с Агенция "Инфраструктура".

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
"През последните години големи IT аутсорсинг компании разшириха дейността си и отвориха офиси в морската столица като KBC Group и Coca-Cola.Яко.Тия кога смениха дейността бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Тоя *** кола ли ще престане с тъпотиите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още