IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко е сериозен отливът на туристи по Черноморието?

Бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето

12:17 | 10.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара. На някои пазари дори до 20%. Заради по-малкото туристи работодатели пестят от персонал, който им е все по-трудно да си осигурят.

Прогнозните оценки показват, че очакваният брой туристи за това лято е над 7,3 млн. души пък коментира в ефира на bTV Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма, Според техни оценки от началото на годината има над 140 хил. туристи повече, влезли в страната, отколкото миналата година. Спадове се очертават от руски и от германски туристи, призна Драганов. 

Като причина той посочи връщането на летовниците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, както и приземяването на самолетите Boeing 737, което води до недостатъчен капацитет за полети на туристи.

Драганов увери, че през годините в страната ни е имало и по-сериозни спадове, но сме успявали да ги преодолеем.

По думите му ние сме имали дори по-голям спад на тези пазари, но той е бил преодолян. Според него данните трябва да се разглеждат на края на годината, за да се види дали е бил успешен сезонът. Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша. Цените за четиричленно семейство за една седмица са приблизително близки – около 900 лв.

По думите на Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия, като тази година се отварят няколко хотела у нас с турски мениджмънт.

Цените сега ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец и с 30% - по-високи през август, коментира Румен Драганов. Той обаче призна, че бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето, а туристите пък не са доволни от липсата на свободни зони по плажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Не бюрократичните спънки за наемане на чужденци спъват развитието на туризма а огромната лакомия на собствениците на хотели и заведения спъват наемането на качествен персонал Не може да плащаш на служителите 500 лв на месец и да искаш качествени услуги По далновините наемат персонала си за цяла година като шестте месеца които са през неактивния сезон обучават персонала си извършват ремонти на хотелите езикови курсове Но това явно в тази страна е невъзможно Затова ще продължават само да плачат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още