IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспектори спряха разходките с лодка по Ропотамо

Организаторът на атракцията държи в резервата обекти без правно основание, според екоминистерството

16:18 | 28.07.15 г.
Екоинспектори спряха разходките с лодка по Ропотамо

Екоинспектори от РИОСВ Бургас са разпоредили дружеството „Венис Марина“ да спре разходките с лодка по река Ропотамо и да освободи обектите, които стопанисва без правно основание в резервата, съобщиха от МОСВ.

Административният съд в Бургас е потвърдил предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ, с която се разпорежда незабавното спиране на всички дейности, свързани с туристическата услуга.

Екоинспекцията е изискала компанията да освободи поземлен имот – изключителна държавна собственост, част от резерват „Ропотамо” и да предаде всички обекти, които държи.

Предварителното изпълнение на заповедта е мотивирано с необходимостта от защитата на особено важни държавни или обществени интереси и недопускането на дейност без наличието на правно основание за това, обясняват от екоминистерството.

От определението на съда става ясно, че през април 2015 г. при проверка експерт на РИОСВ - Бургас е установил почистване в района на пристана и премахване на дъските на кея от страна на „Венис Марина". Дадено е предписание за незабавно спиране на дейността. Съставен е акт за установено административно нарушение, неспазване режима на резервата. В края на април пак експерт от РИОСВ констатирал превози на туристи с пет лодки тип катамарани.

Според екоинспекторите за биоразнообразието в резервата е важно да не се извършва туристическа дейност на територията му.

През 2013 г. след сигнали за строеж в резервата "Ропотамо" инспектори от ДНСК и РИОСВ установиха изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди, на мястото на заведение за обществено хранене в резервата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още