IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми възстановиха ДДС без проверка от НАП

Новата съкратена процедура действа от септември

08:04 | 04.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Варна</em></p>

Снимка: община Варна

31  фирми от Варна и региона са отговорили на критериите на НАП и са получили данъка си обратно, без проверка по новата, съкратена процедура през месец септември, съобщава вестник „Монитор“.

Последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС. 

Задължително условие за облекчението е фирмата да няма задължения и в месечната справка-декларация да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет, е дадена възможност в справките-декларации с посочена сума за възстановяване, фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата.

Опростената процедура по възстановяване на ДДС е достъпна само за фирмите, които са определени от приходната администрация като нискорискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения.

Това означава, че, за да очакват своите пари по сметка без проверка, дружествата не трябва да имат също и неплатени задължения към бюджета. Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдените критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС.

Конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка, са служебна тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още