IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градският транспорт на Бургас ще работи с електронна билетна система от юни

Цената на еднократното пътуване с електронна карта ще бъде 0,95 лв. в рамките на 45 минути

19:31 | 12.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Електронна билетна система ще бъде въведена през юни в градския транспорт на Бургас. Тя е част от изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" и ще позволява прекачването на пътниците от един автобус на друг, без допълнително заплащане, което е основната разлика в сравнение със сега действащата система, базирана само на единични пътувания, съобщиха от общината, цитирана от Dnes.bg.

Новост в интегрираната билетна система ще бъде въвеждането на електронна карта за градския транспорт с няколко разновидности - еднократен билет за пътуване в едно превозно средство, интегриран билет с времеви лимит за пътуване в цялата градска мрежа, транспортни продукти за определени групи на преференциални цени за учещи и пенсионери, за семейни и групови пътувания, и други.

Електронната карта ще се зарежда от автомати за карти и продажба на билети - т. нар. вендинг машини. Те ще бъдат разположени на седем места в града. В бъдеще смарт карта ще дава допълнителни възможности като посещение в музеи, туристически забележителности, велосипед под наем, паркиране в "синя зона" и други.

Освен това новата система ще предоставя възможност за купуване на карти за еднократно или многократно пътуване от вендинг машините, както и сегашния хартиен билет за пътуване от шофьора. Новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея.

Цената на еднократното пътуване с електронна карта става 0,95 лв. За тази сума може да се извърши пътуване с един, два, дори три автобуса, но в рамките на 45 минути.

Община Бургас ще запази както досега преференциалните условия и цени на правоимащите групи - ученици, студенти, пенсионери. Това означава, че еднократното пътуване на един ученик вече ще струва само 0,20 лв.

"Най-важното, което бургазлии трябва да разберат, е, че картата ще е по-изгодна от еднократния билет, с който са свикнали досега. Тя няма да изгаря в края на месеца, а ще отчита само реалните ви пътувания. За туристите и гостите на града ще бъде запазена възможността за купуване на хартиен билет от шофьора, както досега, но на по-висока цена. Целта е да бъде преустановена сегашната практика билетите да се купуват в автобусите, а да се използват електронните карти за еднократно или многократно зареждане, които дават по-ниска цена и редица предимства. Жителите трябва да прибягват до по-скъпия билет само в краен случай, защото това ще забави потеглянето на автобуса и ще разсейва шофьорите", смята зам.-кметът Красимир Стойчев.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още