IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Варна със „синя зона“ от 2017 г.

Започва изграждане на музей на открито и Рибарско селище

17:56 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Варна</em></p>

Снимка: Община Варна

След лятото на 2017 г. вероятно и Варна ще се сдобие със "синя зона", като обещанието на кмета е да се търси баланс в интересите на живеещите в центъра и приходящите в този район .През 2017 г. във Варна ще бъдат реализирани и серия мащабни проекти, каза в интервю за БТА кметът на крайморския град Иван Портних.

В момента вървят процедури по избор на изпълнители за компонентите по внедряване на “синя зона”. Поради обжалване, ВАС върна процедурата за доставчик на софтуер. Върна я на фаза разглеждане на техническите задания. Когато я приключим, веднага ще обявим процедура за СМС-паркирането и след това ще имаме готовност за поетапното въвеждане на синята зона. Ще се тръгне от най-конфликтните точки, като в целия процес ще се търси баланса между живеещите в зоните и приходящите, обясни Портних.

Най-вероятно внедряването на "синята зона" ще стане в средата на 2017 г., може би след лятото.

През 2017 година трябва да влезе в сила и системата с електронните билети и карти за градските автобуси. По проекта за интегриран градски транспорт вече е монтирано необходимото оборудване, внедрен е и софтуерът. Приключва процесът на фискализация на устройствата по спирките.

Очаква се към края на януари да заработи системата с електронните билети и карти. Цената на билета няма да се повишава и ще остане 1 лев.

По думите му един от акцентите ще бъде ремонт на пътната инфраструктура, като целта е да се облекчи движението. Общината ще инвестира в реновирането на училищни сгради, ще започне и изграждането на многофункционални спортни площадки в целия град. Особен акцент ще бъдат парковете, посочи Портних.

Ще бъдат инвестирани около 5 млн. лева в купуването на нови автобуси за градския транспорт.

Акцент ще бъде и облагородяването на парковете в града и създаване на нови. В Морската градина ще бъдат инвестирани 3 млн. лева. Ще бъде довършена парковата зона в квартал "Възраждане", както и в "Аспарухово".

За следващата година има осигурено финансиране на стойност 84 млн. лева само по Оперативна програма "Региони в растеж" за важни за града проекти. Ще продължат инвестициите и в пътната инфраструктура, като целта е да бъдат ремонтирани важни артерии и да се облекчи движението в града.

Общината планира да създаде Музей на открито в квартал "Аспарухово", където ще бъде изградено и Рибарско селище.

Планира се в квартал "Аспарухово" да се изгради Музей на открито. Ще се ремонтират булеварди, паркът, ще се строи и Рибарско селище. Проектът за него е напълно готов, стойността му е около 9 млн. лева. С развитието на парка в квартала, с Музея на открито и изграждането на Рибарско пристанище, което ще е и туристическа атракция, кварталът ще стане много привлекателен не само за гостите на града, но и за варненци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още