IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск акулата в Черно море да изчезне

Учени настояват за проучване на вида и дългосрочни мерки

09:54 | 24.04.17 г.
<p>
	Рибари край Варна. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рибари край Варна. Снимка: Архив Ройтерс

Драстично намаление на количеството акула в Черно море са установили учени от Института по океанология към БАН. От две години Европейската комисия предлага да се въведе нулева квота за улова на акула,  заяви за в. „Черно море” доц. д-р Виолин Райков, ихтиолог в Института. 

Предложението е основано на данните, събрани от работна група за Черно море. Според д-р Райков, който е зам.-председател на тази работна група към Генералната комисия на ЕК по рибарство,  няма точни статистически данни за запасите от акула, тъй като другите държави я декларират като преулов, но не и като целеви вид за риболов.

Изследвания са правени за румънските води, където отиват за акула и българските рибари. Работната група предлага да се въведе нулева квота на база румънските данни отпреди година за тревожен спад на запасите.

Българските научноизследователски улови през 2006 г. също са показали драстично намаление не в количеството и размера на екземплярите. Характерното за този вид е, че женските са по-големи и стигат по 15-16 кг, а мъжките само до 6-7 кг.

В България уловената акула се декларира като преулов в мрежите и не се отчита. В Русия и Грузия и Турция казват, че не я ловят, а в Украйна говорят за малки количества.

Според учените са необходими дългосрочни мерки, а преди тях - пълно изследване с преценка за икономическия ефект от тоталната забрана на улова.

Вниманието на ихтиолозите при последните изследвания е било насочено към шест вида риба със значение за пазара:  трицона, сафрид, лефер, хамсия, барбуня и меджид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още