Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Кабинетът ще привлича концесионери към слабо посещавани плажове с нова методика

Проектът на постановление за приемането й беше одобрен на днешното правителствено заседание

Кабинетът ще привлича концесионери към слабо посещавани плажове с нова методика

Снимка: Pixabay.com

Правителството ще привлича концесионери към по-слабо посещаваните плажове и ще повишава инвестициите в туризма с нова методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове, които са обекти на концесия, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Проектът на постановление за приемането на методиката беше одобрен на днешното правителствено заседание.

Чрез приемането й се цели усъвършенстване на критериите за определяне на концесионното възнаграждение за морските плажове, отговарящ в максимална степен на особеностите при управлението им и гарантиращ законосъобразното им отдаване на концесия и ползване и защита на обществените интереси.

Целта на приемането на новата методика е, от една страна, да се синхронизира цялостно специалната уредба на концесиите за морските плажове и от друга, да се създаде възможност за оптимизиране началната база за формиране на минималното годишно концесионно възнаграждение в процеса на организиране на откритите процедури за възлагане на концесии на морски плажове.

Съобразени са основните изисквания и условия при експлоатацията на морските плажове, определящи възможностите за реализиране на приходи от морския плаж, като в същото време се предоставя възможност за балансиран подход при възлагането на концесии за морски плажове.

Правителството съобщава още, че са отчетени специфичните особености и характеристики на всеки морски плаж (местоположение, степен на ползване, вид на туристически поток и други), както и възможностите за формиране на приходи при определяне на минималната стартова цена при откриване на процедурите за възлагане на концесия. Това следва да привлече инвестиционен интерес към по-слабо посещаемите досега плажове, разположени далеч от населени места или курорти, като впоследствие те бъдат възложени на концесия.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
По добре никого да не привлича, от тези концесионери, само купища проблеми. Нека си останат свободни от концесионери плажовете

Още от Новини от Черноморието
Намаляват се концесионни възнаграждения по договори за плажове