IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще ни струва сянката на морето?

Над сто плажа все още са без стопани

09:56 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Плажният сезон във Варна ще бъде открит на 20 май, а големите плажове в Бургаско ще посрещнат първите си туристи на 1 юни.

Във Варна чадър плюс шезлонг ще струват 10 лева. В Дюни за сянка ще плащаме 8 лева – с лев по-малко от миналото лято. В Несебър чадърът и шезлонгът тази година ще струват 8 лева, вместо миналогодишните 10, информира Нова телевизия. 

Същите ще бъдат цените и на северния плаж в „Слънчев бряг”. На къмпинг „Оазис”, който беше проверяван през последните дни, сянката ще струва 6 лева – с 4 лева по-малко от лято 2016. 

Най-атрактивните цени идват от къмпинг „Нестинарка”. Там концесионерът иска за шезлонг 36 стотинки. Същата е цената и за чадър. Според експерти обаче тези цени са нереалистични.

Сред по-скъпите плажове са „Божурец” – Топола, „Ривиера”, „Вая”. Там сянката ще струва между 20 и 30 лева.

За голяма част от плажовете на юг все още няма избран концесионер и цените на шезлонгите и чадърите по ивиците не са ясни.

Според данните на Министерството на туризма 103 плажа все още са без стопани и за тях рискът да останат без спасители е огромен. Сред тях има и доста посещавани като плажовете в Бургас, Поморие, Кранево, Балчик и къмпинг „Юг”. Само върху плажовете, отдадени под наем, ще трябва да бъдат издигнати 210 спасителни поста.

Докато подготовка на ивицата край Варна тече на пълни обороти,  повечето големи плажове на юг още пустеят.

Северният плаж в Бургас към момента е без стопанин заради съдебни дела и процедури. Ситуацията ще се изясни едва в края на месеца. Поне дотогава  купчини с боклуци, ръждясали чадъри и плевели сред пясъка ще посрещат туристите.

Ако почиващите решат да изберат комфорта на шатра или хамаци, това може да им струва около 120-130 лева. А на някои плажове и тази година се очакват космически цени на сянката, но с конкретна цел – да има затворен тип плаж и ВИП обслужване.

По-големият проблем остава охраната на плажовете. За ивиците, които остават без концесионер, областните управители са длъжни да осигурят водно спасяване. Приоритет ще бъдат тези плажове, които остават най-посещавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още