IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за защита на потребителите ще санкционира ресторанта с такса "празен стол"

Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов

11:18 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Miloz Fish &amp; Grill</em></p>

Снимка: Miloz Fish & Grill

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи санкция на заведението в Созопол за предявената претенция за такса „празен стол”. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред Нова ТВ.

„Още вчера извършихме проверка. Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, коментира Маргаритов.

Става въпрос за заведението Miloz Fish & Grill в Созопол, което според сигнал на потърпевши в социалната мрежа Facebook е начислявало на гостите си да заплащат по 20 лв. за празен стол.

Късно в сряда стана ясно, че КЗП е осъществила проверка на заведението, с която е установено, че потребителите не са заплатили изисканата такса.

С казуса се зае дори премиерът Бойко Борисов, като късно вчера разпореди на министъра на туризма Николина Ангелкова да назначи незабавна проверка за категоризацията на заведението.

Маргаритов припомни и случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. „такса дете” за това, че деца си играят в заведението. Тогава Комисията е санкционирала търговеца, който е признал вината.

"Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи", добави Маргаритов, цитиран от пресцентъра на КЗП.

„Винаги съм казвал, че макар и да са малко нарушенията в туризма, всяко едно от тях е в състояние да придобие такава обществена значимост, защото провалянето на почивката или на най-важните елементи от нея е проблем”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още