IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесиите на плажовете отново минават към ЗУЧК

Това ще улесни бизнеса да кандидатства за морски плажове, смята Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд по туризъм

10:36 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако парламентът приеме законовите поправки, концесионирането на плажовете да става по досегашния ред, това ще улесни бизнеса, така че да бъде стимулиран да кандидатства за морски плажове, а не да бъде спъван с тежки административни процедури.

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и в Закона на концесиите, свързани с концесиите на плажовете, означават сигурност на инвестициите и прозрачност на икономиката в сферата на туризма в България. Това каза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд по туризъм, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Вчера Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за концесиите и в ЗУЧК за концесиите на плажовете, като в бъдеще процедурите ще се извършват изцяло по ЗУЧК, както настояваха от Национален борд по туризъм. 

От Националния борд по туризъм /НБТ/ призоваха спешно народните представители да създадат възможност процедурите по концесиониране на морските плажове да се провеждат по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ поради правния вакуум по механизмите за концесиониране на плажовете. НБТ намира за неоснователно административното утежняване на процедурата за концесиониране на морските плажове при наличие на голям брой неохраняеми плажове. Процедурите следва да улесняват бизнеса, така че да бъде стимулиран да кандидатства за морски плажове, а не да бъде спъван с тежки административни процедури, посочва се в позицията.

Законът за консециите от 1 януари 2019 г. във вида, в който бяха формулирани текстове, създаваше невъзможност за осъществяване на процедури за отдаване на плажовете на концесия, обясни Карастоянова. Нещо повече – наредбата за прилагане на този закон се обжалва като незаконосъобразна във ВАС и решаването на този правен казус ще се случи в средата или в края на лятото, допълни тя.

Карастоянова посочи, че промените в закона са в унисон със заявения от правителството ангажимент за намаляване на административната тежест, когато бизнесът има отношение с държавата в моделите на публично-частно партньорство.

„В този конкретен случай със Закона за концесиите обаче виждаме точно обратното. Затова със специално писмо поискахме спешна намеса, за да може процедурите за предстоящото лято да бъдат осъществени и плажовете да имат своите концесионери. Надявам се предложението да влезе в НС и да бъде прегласувано", коментира Полина Карастоянова.

От КНСБ също възразяват срещу утежнената процедура за концесиониране на морските плажове, която предвижда Законът за концесиите. Това може да повлияе негативно върху българския туризъм и да застраши хиляди работни места. От синдиката застават зад предложенията за законови промени, които предвиждат процедурата да става по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщават от пресцентъра на синдиката.

КНСБ настоява да не се правят прибързани и необмислени стъпки, които според синдиката ще изправят летния сезон, а и целия туристически сектор, пред хаос и отлив на туристи, защото над 360 000 души, заети в този сектор, разчитат на него за прехраната си.

Новата процедура е по-усложнена и свързана с много повече разходи за бизнеса , а това, от своя страна, неминуемо ще повлияе върху заплатите в сектора, които въпреки повишението си през последните години все още са сред най-ниските в Европа, допълват от синдикалната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още