Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Конфликтите в Украйна и Сирия намалиха круизните кораби във Варна

През миналата година само три кораба са посетили морския град

Конфликтите в Украйна и Сирия намалиха круизните кораби във Варна

Круизен кораб е акостирал във Варна, 2015 г. Снимка: БТА

Кризата в  Украйна и бойните действия в Сирия се отразиха и на пристанище Варна. Случвало се е на морската гара да акостират  38-40 круизни лайнера годишно, но през миналата година само три кораба са посетили Варна. Това коментира за в. „Черно море”  посланикът на Международната морска организация (IMO) за България  к.д.п.  Димитър Димитров.

Круизните компании избягват конфликтните райони и се насочват към по-спокойни места, каза експертът. Той се надява скоро да се стабилизира ситуацията в региона, за да се поднови интересът към Черно море. 

Още по темата

Димитър Димитров отчете, че развитието на круизната индустрия по принцип носи преки ползи, включително за Варна. Увеличават се платежоспособните туристи, които разглеждат забележителностите на града. Речният туризъм пък може да допринесе за развитието на цяла Северна България. От друга страна, круизните кораби осигуряват целогодишна заетост.

С над 10 млн. са се увеличи пътниците на круизните кораби в световен мащаб през изминалата година. Расте и броят на лайнерите. Това води до значително сваляне на цените. 

Круизните кораби стават все по-големи, могат да поемат пет-шест хиляди пътници - истински малки градове. Техните капитани станаха и кметове на плаващите градове, каза кап. Димитров. По думите му на качествено по-високо равнище се изведе необходимостта от опазване на човешкия живот.

Той допълни, че българското морско образование има високо международно признание и осигурява много кадри в криузната индустрия. Някои правят изключителна кариера. Например  варненският капитан Румен Йовчев е стаф капитан на най-големия круизен лайнер в света, при един рейс дори му беше поверен най-високият капитански пост. В момента той е на изпитанията на новия най-голям лайнер в света.

Само в Европа круизният туризъм осигурява над 400 хил. работни места. Един малък плаващ град има нужда от всякакви професии, които да обслужват пътниците на борда. Наред с чисто морските специалности се търсят много администратори, бармани, сервитьори, аниматори, масажисти и други от обслужващата сфера, обясни морският посланик.

По статията работиха: автор Черно море , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Иван Портних: Ще има съдебен иск заради скъсания водопровод