Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Мамука Бахтадзе: Морският транспорт между България и Грузия има огромен потенциал

Сигурността в Черно море е една от най-актуалните теми в момента, казва грузинският премиер

Мамука Бахтадзе: Морският транспорт между България и Грузия има огромен потенциал

Снимка: БТА

България е в Топ 10 на търговските партньори на Грузия. Стокообменът между двете държави расте всяка година. В същото време има неизползван потенциал в различни сектори на икономиката, сред които енергетиката и транспортът, казва в интервю за в. „Труд“ министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе, които преди дни посети България.

„Има огромен потенциал в развитието на морския транспорт чрез фериботи и кораби, които могат да свързват грузинските и български пристанища. Грузия е вход и изход на осем държави без излаз на море, които имат нужда от повече трафик и повече свързаност през Черно море с Европа. България е естественият вход за нас към ЕС. В същото време България е хъб за нас, чрез който можем да имаме интернет свързаност. Поради тази причина има идея за изграждането на нова оптична връзка“, казва той. 

Още по темата

Мамука Бахтадзе уверява, че  като цяло районът на Южен Кавказ се нуждае от бърз интернет и проектът ще бъде приет много добре, включително и от частния сектор.

Що се отнася до политиката, по думите му стремежът на Грузия е да стане член на Европейския съюз и на НАТО.

Сигурността в Черно море е една от най-актуалните теми към този момент. Без сигурност в Черноморския регион е невъзможна устойчива сигурност в европейското семейство, уверява той.

„За съжаление продължаваме да сме изправени пред болезнени предизвикателства, тъй като 20 на сто от нашата територия все още е окупирана от Руската федерация. Въпреки тези предизвикателства Грузия демонстрира, че може да извърши впечатляващи промени в икономическо отношение – реформи и утвърждаване на демокрацията“, допълва премиерът. Той уверява, че страната му е съсредоточена върху мирното разрешаване на конфликта в Абхазия и Южна Осетия.

„Ние имаме едни от най-ниските данъци в света и сме една от най-свободните и отворени икономики. В основни линии се стремим да утвърдим Грузия като регионален център за бизнес, логистика, туризъм и образование. В това отношение разглеждаме България като един от най-важните партньори на Грузия“.

Бахтадзе допълва, че на дневен ред е въпросът за липсата на директни полети между двете страни.

Що се отнася до зелената икономика премиерът казва, че Грузия е  една от най-богатите на хидроресурси страни в света. Предстои там да бъде открит нов завод за производство на електромобили.

Като национална цел той сочи идеята годишно в образованието да се инвестират 6% от БВП и заплатите на учителите да се утроят в следващите години. Идеята е с подкрепата на частния сектор общо в образованието да се инвестират най-малко 11-12% от БВП в идните години.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Защитават ли природата промените в Закона за Черноморското крайбрежие?