IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мидена ферма се грижи за екологичния баланс на Несебърския залив

„Био аква ферм” изпълнява европейска програма в партньорство с БАКБ

09:35 | 29.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Био аква ферм” от Бургас е собственик на първата в акваторията на Черно море мидена ферма, изградена по патентована норвежка технология на фирма „SMART FARM” – AC, Stavanger.

„Дейността на нашата фирма е от съществено значение за северния Несебърски залив. Тук се отглеждат култивирани миди, които имат голямо значение за пречистване на морската вода. Всяка мида пречиства за 24 часа 82 литра морска вода", съобщи Николай Георгиев, управител на „Био аква ферм”. "На тази екологична идея аз посветих десет години от моя живот. Ние сме зависими от природата и е от съществено значение да бъдем в хармония с нея и да поддържаме нейния баланс.“

Бургаската фирма реализира европейска програма в партньорството на Българо-американската кредитна банка.

Управителят на дружеството напомни, че мидената ферма е първата в Черно море за култивирано отглеждане на черна мида върху мрежести колектори и това е уникално като метод на производство.

„Средната консумация на миди в Европейския съюз е осем килограма на глава от населението. В България консумацията е в пъти по-малко, като ние се стремим да променим това статукво, посочи Николай Георгиев.

"За реализация на проекта получихме подкрепа от Българо-американската кредитна банка, служителите на която имат гъвкав подход към иновативните проекти.“

По думите на управителя добивът на мидите се извършва чрез робот. Те се предлагат сортирани по размер, съгласно БДС и почистени от водорасли и варовикови образувания.

Реализацията им на едро се извършва директно от рибарско пристанище Несебър, в гаци с тегло 5–10 кг, или в пластмасови каси. Годишното производство на „Био аква ферм” ЕООД от Бургас е около 300 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още