Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Мобилните групи на Министерството на туризма вече проверяват плажовете

Първите нарушения са в „Ривиерата“, посочи Николина Ангелкова

Мобилните групи на Министерството на туризма вече проверяват плажовете

Снимка: БТА

От 1 юни мобилните групи на Министерството на туризма проверяват плажовете. Според министъра на туризма Николина Ангелкова контролът ще обхваща абсолютно всички ивици, включително неохраняемите. „Особено бързо ще се действа при сигнали за липса на достъп до някои от плажовете, каза тя във Варна, цитирана от БТА.

Още по темата

По думите ѝ при проверките на мобилните групи около Варна вече са констатирани първите нарушения. Те са открити в комплекс „Ривиера", но в „Златни пясъци всичко е по правилата“.

„При откриване на незаконни преместваеми обекти на неохраняеми плажове ще бъдат информирани кметовете на съответните общини, за да ги премахват“, посочи Ангелкова и припомни, че когато влязат в сила новите правила на Закона за Черноморското крайбрежие, Министерството на туризма ще има право да санкционира нарушителите, като глобите могат да стигнат до 50 хиляди лева.

Министърът на туризма  извърши проверка по писмен сигнал на жители на варненското село Осеново, които се оплакват от липсата на достъп до най-близкия плаж. „Това е частен имот, но пешеходен достъп до морето трябва да бъде осигурен“, категорична е Ангелкова. Собственикът на терена обаче е заградил и двата достъпа до плажа, а на металните врати са сложени табели, че районът е свлачищен и опасен за преминаване.

„Министерството не е информирано, че тук има свлачищни процеси и пътят е затворен, а това е закононарушение, категорична е е тя. По думите ѝ, ако табелите са фиктивни, община Аксаково трябва да премахне преградите на пътя и да освободи достъпа до морето. Ако информацията за свлачището е истина, трябва да бъдат информирани всички институции, а общината да каже на хората.

Зам.-кметът на Аксаково Красимира Дянкова увери, че проверката по случая ще приключи до седмица. Според нея през 2014 г. собственикът на заградения терен е получил разрешително за строеж на укрепителни мероприятия, като проектът би следвало да е съгласуван с МРРБ.

Министър Ангелкова информира, че сигнали за ограничаване на достъпа до плажа има и за "Русалка", като проверката там предстои.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове